Inflatie in eurozone op 8,6%, terwijl ECB overweegt rente te verhogen
Inflatie ≠ inflatie, kon je vorige week lezen op Bitcoin Focus. Toch hangen ‘we’ graag cijfers aan prijsstijgingen. Het Europese statistiekbureau bevestigde vandaag zijn raming van begin deze maand. De inflatie in de negentien landen van de eurozone liep in juni op tot 8,6 procent!
Rente en inflatie
In mei waren de consumptieprijzen op jaarbasis nog gemiddeld 8,1 procent duurder in de eurozone. De geldontwaarding is voornamelijk te wijden aan hogere energieprijzen (een stijging van 42%). Daarnaast stegen ook de prijzen voor voeding, alcohol en tabak aanzienlijk (+8,9 procent).
Om een einde te maken aan deze excessieve geldontwaarding, overweegt de Europese Centrale Bank (ECB) om de rentetarieven te verhogen. Het zou gaan om 0,5 procentpunt, maar donderdag zal hier pas meer duidelijkheid over komen.
De getallen die ronddwalen komen van persbureau Bloomberg en zijn gebaseerd op anonieme bronnen. Het gaat om een verdubbeling van de de 0,25 procentpunt die de ECB op 9 juni voor ogen had.
Door de rentetarieven hoger te maken, wordt ‘nieuw’ geld duurder. Een lening is immers niet per se iemand anders deposito (vanwege fractioneel reserve bankieren), maar het is nieuw geld met een looptijd dat weer moet worden afbetaald.
Het is nog de vraag wat het effect gaat zijn van de renteverhoging. De Amerikaanse concullega, de Federal Reserve, is al enige tijd met een soortgelijk beleid bezig, en het heeft zo haar impact op de aandelenmarkten. De inflatie blijft echter vooralsnog hoog.
De laatste keer dat de ECB de rente verhoogde, is al meer dan tien jaar geleden. Het belangrijkste rentetarief staat al sinds maart 2016 op nul. De depositorente is al acht jaar negatief. Alle banken die geld willen parkeren bij de ECB, moeten daar 0,5 procent over betalen.
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!