
In een omstreden uitspraak beval het EU-hof de EU-Commissie alsnog tekstberichten openbaar te maken die tijdens de coronapandemie werden uitgewisseld met Pfizer. Deze ‘Pfizergate’-berichten kunnen cruciale inzichten bieden in de manier waarop de EU een miljardencontract sloot voor coronavaccins.
Achtergrond van de zaak
In mei 2022 vroeg The New York Times inzage in sms’jes die von der Leyen vanaf januari 2021 tot mei 2022 zou hebben uitgewisseld met Bourla, vlak voor de ondertekening van een €20 miljard-vaccindeal. De EU-Commissie wees het verzoek af, stellende dat de gesprekken ‘niet officieel’ en daarom niet onder de toegangswet vielen.
Na een klacht bij de Europese Ombudsman en een gang naar het EU-hof bleek die verdediging onvoldoende: de Commissie kon niet ‘op plausibele wijze’ uitleggen waarom de berichten niet (meer) in haar bezit waren.
EU Commission loses on all counts in Pfizergate legal case #EuropeNews https://t.co/0ISprQaNNJ
— euronews (@euronews) May 14, 2025
Waarom is transparantie cruciaal voor EU-gezag?
De EU-toegangswet (‘Transparency Regulation’) bestaat om burgers en pers te beschermen tegen achterkamertjespolitiek. Wanneer politieke beslissingen zoals pandemiebestrijding achter gesloten deuren plaatsvinden, ontstaat scepsis over belangenverstrengeling.
Door openheid te bieden over von der Leyens privésms’jes, versterkt de Commissie haar legitimiteit en laat zij zien dat álle stappen in het besluitvormingsproces toetsbaar zijn – een van de hoekstenen van het Europese bestuur.
Impact van het Pfizer-schandaal op het vertrouwen van burgers
Het uitblijven van duidelijke antwoorden voedt wantrouwen. Onderzoek toont dat een belangrijk deel van de EU-burgers vindt dat de Unie te veel ruimte geeft aan grote farmaceuten. De komende weken zullen cruciaal zijn: zal de Commissie gehoor geven aan de uitspraak en de berichten openbaar maken, of kiest ze opnieuw voor verzet?
Een nieuwe weigering kan het democratisch draagvlak verder ondermijnen en de kloof tussen EU-instellingen en de burger verdiepen.
10xResearch - insights in de cryptomarkt
- Jarenlange expertise in markt onderzoek en technische insights
- Data gebaseerd op meer dan 50 trading algoritmes
- Meest recente en accurate marktanalyses

Kan blockchain geheime communicatie voorkomen?
Tech-experts pleiten voor gedistribueerde, onveranderlijke logs van belangrijke onderhandelingen via blockchain. Elk bericht zou dan automatisch worden gedateerd en gearchiveerd, zonder mogelijkheid tot verwijdering of aanpassing.
Zo’n systeem garandeert dat ook privékanalen transparant en verifieerbaar worden. Implementatie vergt echter politieke wil, technologische standaardisering én Europese regelgeving die blockchain-opslag legitimeert als officieel archief.
Met de recente uitspraak ligt de bal nu bij de Commissie: kiest zij voor volledige openheid of blijven er nog meer geheimen schuilen achter de sms’jes?
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
