Europese regulering cryptomarkt weer stukje dichterbij

Regulering van de cryptomarkt in Europa lijkt weer een stukje dichterbij. Het voorgestelde kader van de Europese Unie (EU) is weer een stapje dichter bij ratificatie. Coindesk bericht uitgebreid over de laatste ontwikkelingen.

MiCa in Europa

Op woensdag heeft de Europese Raad, een orgaan die de politieke agenda van de EU bepaalt, zijn standpunt ingenomen over het framework genaamd Markets in Crypto Assets (MiCA).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit betekent dat de Raad en het Europees Parlement nu over het voorstel kunnen onderhandelen voordat het formeel als wet wordt aangenomen. Door deze stap in het bureaucratisch proces, is er ook een mandaat opgesteld, wat betekent dat MiCA door de Raad met het Europees Parlement móét worden besproken.

Het MiCA-framework omvat in grote lijnen regels voor cryptocurrency’s zoals bitcoin. Het idee is dat het voor cryptobedrijven makkelijker wordt om in de hele Europese Unie hun diensten te kunnen aanbieden door de rompslomp rondom licenties te vergemakkelijken. Dat scheelt administratieve lasten en extra kosten voor de markt.

Het plan rondom MiCA kwam op tafel te liggen toen Facebook haar plannen deelde over het uitgeven van een “basket-backed stablecoin”. Daardoor kwam de urgentie van regelgeving in een stroomversnelling terecht.

Stablecoins

MiCA legt ook grote nadruk op het reguleren van met name uitgevers van stablecoins. Ze omschrijven het zelf als “tokens met een verwijzing naar een activa” en ongeveer 20% van het 168-pagina’s tellend rapport is hieraan gewijd.

Het ‘negotiating mandate‘ telt maar liefst 405 pagina’s. Dit document omschrijft dat de uitgevers van deze stablecoins in de Europese Unie “aan strengere eisen moeten voldoen dan uitgevers van andere cryptoactiva.”

Ook komen er uitzonderingen. Ten eerste is de Raad het erover eens dat kredietinstellingen die al een vergunning “geen nieuwe vergunning onder [MiCA] nodig hebben om tokens uit te geven die naar activa verwijzen.”

Ook is de nieuwe regelgeving niet van toepassing op NFT’s. Onderliggende waarde is niet toe te schrijven aan het ‘digitaal eigendomspapier’ en daardoor nogal subjectief, zo stellen ze.

Ook gratis verkregen cryptovaluta (uit bijvoorbeeld forks) vallen buiten de regels en ook transacties tussen wereldwijde organisaties zoals het Internationaal Monetair Fonds en de Bank voor Internationale Betalingen zijn vrijgesteld.

Het MiCA-framework werd in september 2020 geïntroduceerd door de Europese Commissie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropa

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  “Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

  De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

  Bitcoin whales Nieuws
  Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

  Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

  Nieuws
  Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

  De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

  Nieuws
  Bitcoin koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Bitcoin blijft in 2024 doorknallen. De prijs per BTC staat voor het eerst in ruim...

  Lees meer