Europese regulering cryptomarkt weer stukje dichterbij

927 totale weergaven

Regulering van de cryptomarkt in Europa lijkt weer een stukje dichterbij. Het voorgestelde kader van de Europese Unie (EU) is weer een stapje dichter bij ratificatie. Coindesk bericht uitgebreid over de laatste ontwikkelingen.

MiCa in Europa

Op woensdag heeft de Europese Raad, een orgaan die de politieke agenda van de EU bepaalt, zijn standpunt ingenomen over het framework genaamd Markets in Crypto Assets (MiCA).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit betekent dat de Raad en het Europees Parlement nu over het voorstel kunnen onderhandelen voordat het formeel als wet wordt aangenomen. Door deze stap in het bureaucratisch proces, is er ook een mandaat opgesteld, wat betekent dat MiCA door de Raad met het Europees Parlement móét worden besproken.

Het MiCA-framework omvat in grote lijnen regels voor cryptocurrency’s zoals bitcoin. Het idee is dat het voor cryptobedrijven makkelijker wordt om in de hele Europese Unie hun diensten te kunnen aanbieden door de rompslomp rondom licenties te vergemakkelijken. Dat scheelt administratieve lasten en extra kosten voor de markt.

Het plan rondom MiCA kwam op tafel te liggen toen Facebook haar plannen deelde over het uitgeven van een “basket-backed stablecoin”. Daardoor kwam de urgentie van regelgeving in een stroomversnelling terecht.

Stablecoins

MiCA legt ook grote nadruk op het reguleren van met name uitgevers van stablecoins. Ze omschrijven het zelf als “tokens met een verwijzing naar een activa” en ongeveer 20% van het 168-pagina’s tellend rapport is hieraan gewijd.

Het ‘negotiating mandate‘ telt maar liefst 405 pagina’s. Dit document omschrijft dat de uitgevers van deze stablecoins in de Europese Unie “aan strengere eisen moeten voldoen dan uitgevers van andere cryptoactiva.”

Ook komen er uitzonderingen. Ten eerste is de Raad het erover eens dat kredietinstellingen die al een vergunning “geen nieuwe vergunning onder [MiCA] nodig hebben om tokens uit te geven die naar activa verwijzen.”

Ook is de nieuwe regelgeving niet van toepassing op NFT’s. Onderliggende waarde is niet toe te schrijven aan het ‘digitaal eigendomspapier’ en daardoor nogal subjectief, zo stellen ze.

Ook gratis verkregen cryptovaluta (uit bijvoorbeeld forks) vallen buiten de regels en ook transacties tussen wereldwijde organisaties zoals het Internationaal Monetair Fonds en de Bank voor Internationale Betalingen zijn vrijgesteld.

Het MiCA-framework werd in september 2020 geïntroduceerd door de Europese Commissie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropa