Blog: Onvermijdelijk, Europa komt met nieuwe regels voor Bitcoin en crypto

Blog: Onvermijdelijk, Europa komt met nieuwe regels voor Bitcoin en cryptovaluta

Blog - Het besluit van Tesla om te investeren in bitcoin laat onversneden zien, hoe breed en sterk deze cryptovaluta inmiddels internationaal wordt geaccepteerd. Twaalf jaar na de introductie van de digitale munt zien steeds meer instellingen en bedrijven bitcoin als een even betrouwbaar als onmisbaar middel voor waarde-opslag.

Bitcoin, bescherming tegen inflatie

Bescherming tegen inflatie speelt voor bedrijven een doorslaggevende rol, zo bleek uit de toelichting die beursgenoteerde bedrijven zoals MicroStrategy en Square gaven om bitcoin voor de langere termijn op hun balans te plaatsen. Bitcoin wordt gezien als waarde-investering: geld op de balansreserve houden betekent immers verlies van geld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een groeiend aantal consumenten zien bitcoin als nieuwe vorm van sparen: vaak traditioneel door iedere maand, hetzelfde bedrag in deze cryptovaluta in te leggen. Maar deze nieuwe vorm van sparen is eerlijker én transparanter.

Je hebt niet te maken met vreemde bankkosten voor je eigen geld, of lage spaarrentes tegen stijgende inflatie. Je spaart via bitcoin niet om even snel rijk te worden, maar simpelweg om niet armer te worden.

Met de spectaculaire groei van bitcoin komt de behoefte tot een betere regelgeving voor consumenten en cryptodienstverleners op tafel. De recent aangekondigde stap van bitcoin bedrijf Bitonic om het huidige registratiebeleid van De Nederlandse Bank (DNB) door de rechter op fairness te laten toetsen, is hier een voorbeeld van.

Deze registratievereisten zijn opgesteld om (onder meer) de risico’s van witwassen en het financieren van terrorisme tegen te gaan, maar kunnen tegelijkertijd in botsing komen met ook geldende regelgeving ter bescherming van privacy. Dat brengt cryptodienstverleners in een lastige spagaat. Bovendien is het registratiebeleid van DNB voor cryptobedrijven in Nederland veel strenger in vergelijking met andere Europese landen.

Deze regelgeving is per 21 mei 2020 ingegaan voor bedrijven actief in Nederland.

Markets in Crypto-Assets (MiCA)

Minister van Financiën Wopke Hoekstra wees de Tweede Kamer begin deze maand op het feit dat behalve dit registratiebeleid, binnen de EU ‘geen geharmoniseerd regelgevend kader’ bestaat. Dit leidt tot een flink ‘gefragmenteerde interne markt’ binnen de EU.

Zo hebben bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Malta nationale regelgeving opgesteld voor het reguleren van crypto’s, maar vrijwel alle andere Europese landen (waaronder Nederland) hebben deze nationale regelgeving niet, aldus Hoekstra.

De Europese Commissie is onlangs met een voorstel gekomen, dat aan deze juridische lappendeken in Europa een einde zal maken. Brussel komt ten behoeve van de 450 miljoen inwoners van de EU met een uniform en álles omvattend regelgevend kader, verpakt in de verordening ‘Markets in Crypto-Assets’ (MiCA).

Deze MiCA verordening levert een onmisbare consumentenbescherming op voor de gebruikers van cryptovaluta. Voor crypto dienstverleners levert de uniforme regulering een beter ‘level playing field’ op tot het aanbieden van hun diensten binnen de EU, zonder per land tegen telkens andere regelgeving aan te lopen. De Europese Commissie zet ambitieus de vaart erin om de MiCA verordening eind 2022, begin 2023 bindend recht te laten zijn.

De voorgestelde Europese regelgeving betekent in de praktijk een pittige compliance voor beginnende crypto dienstverleners, die veel hordes zullen moeten nemen om onder het nieuwe raamwerk een vergunning te verkrijgen.

Denk bijvoorbeeld aan de verplichting ‘om eerlijk, billijk en professioneel te handelen in het belang van consumenten’. Ook voor al bestaande cryptobedrijven ligt een aardige kluif in het verschiet om hun bedrijf goed en zorgvuldig te kunnen voortzetten.

Maar in de uitdaging van deze komende Europese wetgeving ligt een horizon aan mogelijkheden voor zowel de crypto sector als álle gebruikers. Dat is, zoals Tesla-oprichter Elon Musk zo treffend omschreef, ‘inevitable’.

Mr. Jillis Roelse is advocaat te Amsterdam.

Lees meer over:
Bitcoin regulering Europa Tesla EU

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties