Aan deze Europese regels moeten cryptovaluta voldoen per 2022

Update – De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel gepresenteerd om cryptovaluta zoals Bitcoin te reguleren. Spoiler: cryptocurrency’s vallen als financieel instrument in dezelfde categorie als effecten, derivaten of edelmetalen.

Het plan lekte vorige week al uit via Coindesk, maar nu komt de Commissie officieel naar buiten met een persbericht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Europa wil met de nieuwe regels onder meer de ‘financiële stabiliteit in de eurozone veilig stellen en innovatie stimuleren’.

De Britse investeerder Raoul Pal ziet het als een goed signaal:

Europa en cryptocurrency’s

In het wetsvoorstel ‘Regulation on Markets in Crypto Assets’ (MiCA), een 168 pagina tellend document, passeert een breed palet aan eisen en voornemens.

In het voorstel gaat men in op:

Dat zijn ook partijen die voordeel kunnen hebben van dit plan. Want zodra zij in lidstaat A zijn goedgekeurd als aanbieder, is het gemakkelijker om ook in lidstaat B aan de slag te kunnen.

Dat scheelt administratieve lasten en extra kosten voor de markt.

In Nederland vallen deze aanbieders per 21 mei onder bestaande anti-witwasregels. Het komt grotendeels overeen met wat de Financial Action Task Force (FATF) een virtual asset service provider (VASP) noemt.

De Europese Commissie wil deze overkoepelende regels per 2022 laten ingaan. Maar het is de vraag of dat binnen dit tijdsbestek gaat lukken. Zodra het voorstel door het parlement is, mag de eurozone zich de grootste gereguleerde regio op het gebied van cryptovaluta noemen.

De MiCa komt onder de paraplu te hangen van wat in Europa heet de ‘Markets in Financial Instruments Directive (MiFID)’.

Variëteit

Een van de uitdagingen voor de beleidsmakers is de enorme variëteit. Cryptovaluta, security tokens, stablecoins, het valt allemaal onder dezelfde paraplu.

De pijlen richten zich voornamelijk op stablecoins, omdat die hun waarde baseren op fiat valuta zoals de dollar, euro of pond. Europa gaat een onderscheid maken tussen een ‘asset-referenced token of een ‘e-money token’.

Siân Jones, senior partner at XReg Consulting, licht toe,

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Een stablecoin die is gebaseerd op een mandje van fiat valuta, goud of andere cryptovaluta is te classificeren als een ‘asset reference token’. Een munt die in diverse fiat valuta is uit te drukken ziet men als e-money. Een voorbeeld daarvan is de laatste versie van de Libra. Die gaat vallen binnen bestaande e-moneywetgeving. Maar een asset-referenced tokens zijn aan extra regels gebonden.”[/penci_blockquote]

Stablecoins

Het conceptplan sluit aan bij de wens van een handjevol Europese ministers van Financiën om zo snel mogelijk met nieuwe regels voor stablecoins komen. Ook ‘onze’ minister Wopke Hoekstra (CDA) pleit daarvoor.

Een stablecoin is binnen de Bitcoin markt vooral een vervanger van de Amerikaanse dollar. De grootste in de industrie is Tether (USDT). Er is meer dan 10 miljard aan USDT op de markt. Het ligt voor de hand dat de autoriteiten USDT op de korrel willen nemen.

Een beurs als Binance is deels afhankelijk van het handelspaar BTC-USDT, de populairste op de markt.

Dat de EU zegt ook hiermee de innovatie wil stimuleren, vindt niet iedereen geloofwaardig.

‘Velen zullen dat in twijfel trekken’, aldus Jones, die onder meer verwijst naar de opkomst van decentral finance. Ook het Lightning Network, de onderlaag van Bitcoin voor snelle betalingen, is daaronder te scharen.

Bitcoin

Opmerkelijk is dat het woord ‘bitcoin’ niet in het document voorkomt, toch de grootste cryptomunt van de markt.

Maar het dan ook het ecosysteem rondom Bitcoin wat door nieuwe regels is te raken, en niet Bitcoin zelf. Deze technologie heeft géén juridische entiteit, aanspreekpunt of kantoor.

Daarmee onderscheidt BTC zich van alle andere projecten die wél een centraal bedrijf, stichting of een projectteam achter zich hebben.

Goed om te weten verder: het plan zal niet eerder dan 2022 in Europese wetten zijn vastgelegd. Omdat het Europese wetgeving betreft, zijn de regels direct van toepassing zonder nationale implementatie.

Lees meer over:
Europastablecoins

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.