Europese toezichthouder wil meer toezicht op cryptomarkt

De industrie rondom bitcoin staat steeds meer onder druk. Ook stablecoins liggen onder vuur.

Er zijn grote risico’s die tot een plotselinge crisis in de sector kunnen vormen voor de wereldeconomie toe. Dit is de mening van het Europees Comité voor systeemrisico’s (ESRB), dat pleit voor strengere controle op de markt.

Het ESRB maakt zich als toezichthoudend orgaan druk over de nieuwe ontwikkelingen. De belangrijkste stelling van het 77 pagina’s tellende document is dat de volatiele industrie groeit, en dat de onderlinge verbondenheid met de reguliere financiële markt toeneemt. De ERSB is een toezichthoudend orgaan binnen de Europese Centrale Bank.

Het ESRB stelt voor om de capaciteit van de Europese Unie om meer te controleren te vergroten. Daar hoort onder andere meer openbare cijfers bij voor bijvoorbeeld banken of fondsen die iets met bitcoin of crypto doen.

Het rapport vestigt bijzondere aandacht op stablecoins. Het eerste van de speculatieve, risicovolle scenario’s die het noemt, is de “run op een reserve-gesteunde stablecoin”.

De reserves van stablecoins kunnen bestaan uit verschillende zaken zoals staats- en particuliere obligaties, aandelen, fiat-valuta’s en andere traditionele activa. Het ESRB merkt het gebrek aan transparantie op met betrekking tot deze activa, en geeft het voorbeeld van Tether USDT. De marktkapitalisatie van $83 miljard baart men zorgen.

De toezichthouders willen meer details weten over de precieze reserves.

Ook wordt door de toezichthouders opgemerkt dat er in de aankomende EU-wetgeving inzake Markten in Crypto-activa (MiCA) geen maatregelen zijn opgenomen met betrekking tot zogenaamde “crypto-activa conglomeraten”. Volgens de definitie van het ESRB zijn conglomeraten die cryptobedrijven die een aantal verschillende soorten activiteiten (bijvoorbeeld bewaring en handel) onder één dak uitvoeren, zoals Binance.

Het combineren van activiteiten brengt risico’s met zich mee, en de toezichthouder dringt er bij de regelgevers op aan om te onderzoeken hoe deze grote handelshuizen te werk gaan.

Lees meer over:
EuropaMiCAstablecoin

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...