Europese waakhond wil einde aan speculatie crypto’s

Een Europese toezichthouder wil de speculatieve handel met crypto’s inperken. Het gaat om hefboomproducten zoals cfd’s, futures, swaps en opties. Een van de voorstellen is het invoeren van limieten voor beleggingsfondsen, beurzen en andere bedrijven om te voorkomen dat plotse schokken de stabiliteit van de financiële markten in gevaar brengen. Dat bericht persbureau Reuters vandaag.

Het is een van de aanbevelingen van de European Systemic Risk Board (ESRB), die varieerden van het eisen van regelmatige rapportages van beurzen tot het invoeren van specifieke regels voor de grootste bedrijven op de markt.

De ESRB stelt dat “systemische risico’s snel en plotseling kunnen ontstaan” en dat “als de snelle groeitrends van de afgelopen jaren zich gaan voortzetten, cryptocurrency’s risico’s kunnen vormen voor de financiële stabiliteit”.

In een voorgestelde wijziging van recentelijk goedgekeurde EU-regelgeving, ook wel bekend als Markets in Cryptoassets (MiCA), stelt de ESRB voor om “hefboomlimieten in te voeren voor beleggingsfondsen die blootstaan aan cryptovaluta”. Ook moet er een beperking komen dat bitcoinbedrijven hun bitcoin (en andere munten) gaan uitlenen aan andere partijen. Ook moet er hogere kapitaaleisen gesteld worden aan stablecoinuitgevers zoals Tether en Circle. Kortom, strengere regels dan nu in MiCA zijn beschreven.

De aanbevelingen van de ESRB zijn niet bindend, maar ze zullen waarschijnlijk invloed hebben op het toekomstige werk van de EU aan nieuwe versies van MiCA.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...