Europese Unie wil meer inzicht in geldstromen van Bitcoin

888 totale weergaven

De Europese Unie (EU) is bezig met het optuigen van een nieuwe entiteit om witwassen tegen te gaan en ontwikkelt nieuwe regels om de transparantie bij het versturen van ‘crypto-assets’ te vergroten. Zo blijkt uit een document dat door Reuters is opgedoken.

Europa staat momenteel onder een relatief grote druk om witwassen tegen te gaan. Het is altijd een mooi excuus voor meer regels, maar er is nu ook een aanleiding.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Verschillende landen onderzoeken Dankse Bank na een schandaal van 200 miljard euro. Tussen 2007 en 2015 ging er voor dat bedrag aan verdachte transacties door een klein filiaal van de bank in Estland.

Witwassen in Europa op nationaal niveau aangepakt

Tot nu toe zijn het nationale autoriteiten geweest die verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de Europese regels wat betreft het witwassen van geld. Nu zijn er dus plannen om daar verandering in te brengen en een Europees lichaam in het leven te roepen om hier in ieder geval bij te helpen.

“Witwasserij, het financieren van terrorisme en georganiseerde misdaad blijven grote problemen die op Europees niveau moeten worden aangepakt,” aldus een quote uit het door Reuters bemachtigde document.

Het idee van de nieuwe entiteit is dat het de spin in het web wordt die alle nationale entiteiten begeleid en ondersteunt bij het opjagen van financiële criminaliteit. Hiermee moeten de nationale autoriteiten in ieder geval effectiever worden in hun missie om witwasserij tegen te gaan.

Naast de focus op de gebruikelijke gebieden, heeft de Europese Unie een speciale behandeling voor ‘crypto-assets’ in gedachten en dat is natuurlijk relevant voor bitcoin.

Transacties met virtuele assets vallen buiten bestaande wetgeving

Het voorstel wat betreft ‘crypto-assets’ is om op Europees niveau extra eisen te stellen aan brokers en exchanges wat betreft het verzamelen van persoonsgegevens rondom transacties. Op basis van het document komt Reuters tot de conclusie dat dergelijke bedrijven gegevens moeten verzamelen wat betreft de bron en uiteindelijk begunstigden van de transacties.

Momenteel vallen transacties van zogenaamde ‘crypto-assets’ buiten de scope van de Europese wetgeving met betrekking tot financiële dienstverlening. Daar willen ze nu dus verandering in brengen.

Niet alleen in Europa zijn er plannen om de sector harden aan te pakken. In de Verenigde Staten is eenzelfde ontwikkeling gaande. Ook in Amerika dringt Elizabeth Warren erop aan dat de toezichthouders zich meer moet focussen op de volgens haar “ondoorzichtige” markt voor digitale assets.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEUEuropa

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....