Europese Centrale Bank accepteert inflatie boven 2%

Inflatie. Het is voor bitcoiners een heikel punt. Vandaag maakte de Europese Centrale Bank (ECB) haar nieuwe doelstellingen bekend wat betreft deze geldontwaarding. Het streven is om dit inflatiegetal op 2 procent te houden voor de middellange termijn.

Europese Centrale Bank (ECB)

Vandaag deelde Christine Lagarde in een interview de wijzigingen door in het monetair beleid. De centrale bank mikt voortaan op een inflatie van 2 procent. De bank heeft haar strategie herzien, en dit is een van de uitkomsten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De geldontwaarding mag een tijdje hoger of lager liggen dan deze 2%, maar niet te lang. Ook gaat de centrale bank klimaatdoelstellingen expliciet meenemen in zijn beleid.

Tot nu toe was het streven van de bank om de inflatie van ons spaargeld 'dichtbij, maar lager dan de 2%' te houden. Praktisch gezien is de aanpassing van het beleid dus significant: de twee procent is het doel geworden, niet langer meer de limiet.

De inflatie mag dus (kortstondig) boven de 2% uitschieten. Dat is met dit nieuwe beleid geen enkel probleem. Daarmee gaat de ECB de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, achterna. Ook zij begonnen eerder dit jaar al te spelen met deze twee procent.

Inflatiecijfer

Tegelijk gaat de ECB ook naar de huizenprijzen kijken, als onderdeel van het inflatiecijfer. Officieel is vastgoed (in Nederland) niet meegenomen in dit inflatiegetal, net als andere investeringen zoals aandelen, goud of bitcoin. Dat blijft overigens het geval, maar ze voegen zogenoemd 'cost of occupied housing' toe. Onderhoud en renovaties dus, en niet per se de aanschaf van een nieuw huis.

Toch blijft het ironisch: veel beleggers beginnen juist met investeren om de inflatie te ontlopen. En de bubbels die die deze beleggingen veroorzaken, zijn dan niet terug te vinden in het de consumentenprijsindex (CPI). We schreven hier al eens een column over: inflatie door een bitcoinbril.

Prijsstabiliteit

Het mandaat dat de ECB heeft is om prijsstabiliteit te bewaken. Opmerkelijk genoeg zien de bankiers een 'continue ontwaarding van 2%' dus als stabiliteit. Vergis je niet: door inflatie smelt de koopkracht van je spaargeld weg.

Dit is de reden waarom steeds meer mensen omkijken naar bitcoin. Zo ook Michael Saylor. Hij omschrijft fiatgeld als een ijsklontje dat smelt. 'Let op! Geld sparen kost geld'.

Waarom Bitcoin? Dit schaarse internetgeld heeft een uitgifteschema van nieuwe coins die door niemand kunnen worden aangepast. Iedere ~10 minuten komen er nieuwe bitcoins in omloop. Dit getal (momenteel 6,25 BTC) halveert echter elke vier jaar. Daardoor wordt bitcoin schaarser en schaarser, totdat de maximale 21 miljoen bereikt is.

Bitcoin heeft een monetair beleid dat in steen staat gebeiteld. Daar kan geen centrale bankier iets aan doen: je kunt erop bouwen, je kunt het vertrouwen. Het is transparant, voorspelbaar en niet aan te passen. Dit maakt Bitcoin voor steeds meer mensen een 'veilige haven' en een manier om vermogen voor de lange termijn in op te slaan. Een spaarmiddel dus.

Wil je meer leren over het monetair beleid van bitcoin? Lees dan ons uitlegartikel:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!