Europese Unie wil strengere regels voor Bitcoin

De war on Bitcoin gaat door in Europa. Beleidsmakers van de Europese Unie (EU) willen namelijk een einde maken aan anonieme Bitcoin betalingen, zo blijkt uit een rapport. Potentieel gaan ook anonieme wallets worden tegengewerkt.

Het gaat hier om een voorstel. Wat de gevolgen zijn áls dit erdoor komt is nog niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat de EU meer toezicht wil, daarbij hoort een duidelijk wettelijk kader.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Extra regels Bitcoin aanstaande?

Het rapport heeft de naam 'Regulation of the European Parliament and the Council on information accompanying transfers of funds and certain crypto-assets.'

Het komt er op neer dat bedrijven die bitcoin of andere crypto-assets overdragen, de details van afzenders en ontvangers moeten verzamelen. Hiermee moeten ze autoriteiten gaan helpen bij het opsporen van 'vuil geld'. Dat stellen de beleidsmakers dinsdag in een poging om de regulering van de cryptomarkt verder aan te scherpen.

Deze zet komt voort uit een van de aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF). Het is al van toepassing op overboekingen in de traditionele betaalsector, ook wel bekend als wire transfers. Het idee is om de cryptomarkt nu ook aan deze strenge(re) regels te onderwerpen.

De wet is voorgesteld door de Europese Commissie, de uitvoerende macht van de Europese Unie. Het zou de zogenaamde Travel Rule ook toepassen op cryptotransacties, om ze daarmee traceerbaar te maken.

De commissie geeft de volgende verklaring af, zo meldt Reuters:

"De wijzigingen zullen zorgen voor volledige traceerbaarheid van de overdrachten van cryptovaluta, zoals bitcoin, en zullen het mogelijk maken om het mogelijke gebruik ervan voor het witwassen van geld of terrorismefinanciering te voorkomen en op te sporen."

Opslaan van data

Een bedrijf dat bitcoin voor een klant verwerkt, moet de naam, het adres, de geboortedatum en het rekeningnummer van de klant bijhouden. Ook moet de naam van de persoon die de cryptocurrency ontvangt worden genoteerd. De serviceprovider van de ontvanger moet ook controleren of de vereiste informatie ontbreekt.

Al met al dus mínder privacy en méér bureaucratische compliance-lagen, terwijl er meer data moet worden bewaard wat potentieel doelwit kan zijn van hacks. Daar ziet de Europese Commissie echter geen probleem:

"Deze voorstellen zijn ontworpen om de juiste balans te vinden tussen de aanpak van deze bedreigingen en het voldoen aan internationale normen, zonder buitensporige regeldruk voor de industrie te veroorzaken."

Het zal naar verluidt ook verboden worden om anonieme wallets te verstrekken, net zoals anonieme bankrekeningen al langere tijd zijn verboden onder de EU-regels tegen het witwassen van geld, zo schrijft Reuters. Echter is hier op het eerste gezicht niets concreets over terug te vinden in de documentatie.

Wat Reuters bedoelt met 'anonieme wallets' is niet duidelijk. Bedoelen ze non-custodial wallets waarbij je zelf de keys beheerd? Of dat wallet zónder KYC worden verboden? En is het überhaupt mogelijk om deze open source software te verbieden?

Het registreren van informatie over ontvanger en verzender gebeurt in Nederland al langer. Wat dat betreft lijkt er dus niets nieuws onder de zon. Onlangs is wel een deel van de registratieregels losgelaten (na inmenging van de rechter), waardoor Bitcoin bedrijven niet meer aan adres-verificatie te hoeven doen.

Lang bureaucratisch proces

De Commissie is zelfs van mening dat dit de cryptomarkt zal helpen te ontwikkelen, omdat ze zal profiteren van het "geharmoniseerde wettelijke kader in de hele Europese Unie".

Toch is er hoop: het Europees parlement en de verschillende EU-landen hebben het laatste woord over het voorstel. Het kan nog wel twee jaar duren voordat de wet erdoor is, áls deze überhaupt wordt goedgekeurd.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEU

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Grayscale Bitcoin ETF Bitcoin
Grayscale Zet $175 Miljoen aan Bitcoin in Beweging bij Coinbase: Nieuwe Verkopen?

Grayscale, een grote beheerder van crypto assets, heeft 3.443,1 bitcoin, ter waarde van meer dan...

cardano koers verwachting Nieuws
Hayes Noemt ADA Shitcoin Ondanks Pump, Wat Gaat Cardano Doen?

De cryptomarkt heeft de afgelopen week veel volatiliteit ervaren en ook vandaag is dit niet...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: mailen met Satoshi

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Ethereum trending crypto Data en Analyse
Niet Bitcoin Maar Ethereum en Binance Coin Stelen de Show Deze Week

Beleggers en handelaren verbreden hun de afgelopen tijd hun aandacht van bitcoin naar altcoins zoals...

Ethereum ETF Nieuws
Grayscale CEO: Spot Ethereum ETF Goedkeuring Slechts een Kwestie van Tijd

Grayscale CEO Michael Sonnenshein deelde zijn optimisme over de goedkeuring van een spot ethereum ETF...

Lees meer