Bitcoin krijgt bijval van Vattenfall nadat Zweden overweegt mining te verbieden

Eerder deze week werd duidelijk dat regelgevers die zich in Zweden buigen over financiële thema's Bitcoin mining willen verbieden. Nu komt er tegengas uit de hoek van een staatsbedrijf: Vattenfall.

'Verbod op Bitcoin mining'

Het is de grootste groene energieleverancier van Zweden. De Zweedse multinational is sinds kort ook de volledige eigenaar over Nuon. Ook in Nederland heeft het bedrijf dus voet aan de bodem.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit bedrijf verwerpt op nationale televisie de beweringen die de Finansinspektionen eerder deed. Het zit zelfs andersom: 'Bitcoin stimuleert juist de ontwikkelingen rondom groene energie.'

Waar gaat het hier precies over? De financieel toezichthouder van Zweden deed eerder deze week een oproep:

"Zweden heeft de duurzame energie nodig die bitcoin miners gebruiken voor de klimaattransitie van onze essentiële diensten, een toename van het gebruik van bitcoin miners is een bedreiging voor de klimaatdoelen van het akkoord van Parijs," aldus de wetgever.

In het document stelden ze het volgende:

“De EU overweegt een verbod op Europees niveau op het energie-intensieve Proof of Work. Er zijn andere methoden voor het minen van crypto-activa, die ook kunnen worden gebruikt voor Bitcoin en Ethereum, die naar schatting het energieverbruik met 99,95% zullen verminderen met behoud van functionaliteit."

Ze slaan hier de plank volledig mis. Proof-of-Work is juist een feature en niet een bug. En een toezichthouder kan niet zomaar dit mechanisme uit Bitcoin slopen, hoe graag ze dat ook willen.

Enfin: Bitcoin heeft inmiddels al bijval gekregen.

Vattenfall geeft bijval

Op landelijke televisie praat Henrik Juhlin, hoofd Physical Power Management bij Vattenfall over dit thema. Hij legt uit hoe mining juist een uitstekende buffer is in de energieproductie. Het is zeer nuttig als controleerbare manier om de belasting op het netwerk te managen.

Tegelijkertijd is het een manier om geld te verdienen met overtollige energie, die anders zou worden verspild.

Eric Wall van Arcane Research vertelt meer over de uitlatingen van het bedrijf:

“Hun stelling is dat als landen met toegang en infrastructuur tot fossielvrije brandstoffen cryptomining zouden verbieden, cryptomining zal plaatsvinden in landen en uit bronnen met veel slechtere CO2-uitstoot. Dus als ze het hier verbieden zouden ze zichzelf in de voet schieten.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsenergie