Europol rolt crimineel netwerk op gericht op oplichten van bitcoiners

Europol heeft een groep van bitcoin oplichters opgepakt. De multinationale onderzoekorganisatie rolde callcenters op in Duitsland, Servië, Bulgarije en Cyprus. Zij lokte investeerders in de val met niet bestaande investeringen. Aantrekkelijke aanbiedingen op social media met mooie acties zijn vaak de boosdoener.

Het netwerk belaagde slachtoffers met mooie beloftes. Daarmee wisten zij tientallen miljoenen euro's te ontfutselen van nietsvermoedende investeerders. Slachtoffers zijn onder andere te vinden in Duitsland, Zwitserland, Australië, Oostenrijk en Canada.

Er werden 14 mensen opgepakt in Servië, een in Duitsland. In totaal werden er vier callcentra en 18 andere locaties doorzocht. Het is het resultaat van een onderzoek dat werd gestart in 2021 door aanklagers in Duitsland.

Tijdens de actie werden er onder andere 250 mensen geïnterviewd. Ook werd er 150 computers en andere hardware in beslag genomen. Een van de meest opvallende vangsten waren drie hardware wallets met daarop $1 miljoen aan cryptocurrency. Het is onduidelijk of de autoriteiten nu toegang hebben tot die hardware wallets.

Drie auto's, twee luxe appartementen en 50.000 euro werden ook in beslag genomen.

Volgens Europol is dit slechts het topje van de ijsberg en zijn er nog veel meer van dit soort organisaties. Ook vermoeden ze dat ze in deze zaak niet alles hebben kunnen vinden.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropamisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...