Lidstaten EU implementeren verschillende limieten voor contant geld en cryptovaluta

Lidstaten van de Europese Unie hebben richtlijnen opgesteld om de toegang tot contant geld en cryptovaluta te beperken. Het idee is met name om "de toegang van criminelen" te beperken, maar de nieuwe regels zullen impact hebben op iedereen die cryptovaluta of fysiek contant geld gebruiken.

Limieten op geldstromen

Let op: het is niets nieuws en over deze regelgeving wordt al lang gepraat. Maar zo nu en dan komt er nieuws naar buiten vanuit lidstaten, wat het weer extra relevant maakt. Helemaal omdat het dus ook cryptovaluta betreft.

Er is toegestemd om anonieme contante overdrachten te beperken tot maximaal €10.000. Individuele landen hebben echter de mogelijkheid om de limiet nog verder te verlagen.

Bekend is dat de belastingdienst van Spanje hier gebruik van gaat maken. Zij hebben de laagste limiet doorgevoerd voor het gebruik van contant geld, namelijk een bovengrens van €1.000. De Europese Centrale Bank is wel bezorgd dat dit impact heeft op de rol van de euro als 'wettig betaalmiddel'.

In Duitsland is momenteel onenigheid over het juiste bedrag en of dit lager dan €10.000 moet worden. In Italië is de limiet sinds de komst van de nieuwe minister president vorige maand opgehoogd van €1.000 naar €5.000.

De Italiaanse regering wil ook maatregelen doorvoeren waardoor winkeliers pinbetalingen onder de zestig euro mogen verbieden. Op dit moment is dat dertig euro. "Het enige wettelijke betaalmiddel in Italië zijn de papieren bankbiljetten uitgegeven door de Europese Centrale Bank. Elektronisch geld is geen wettig betaalmiddel", aldus de Italiaanse premier Meloni tegenover het Italiaanse parlement.

De Nederlandse regering wil contante betalingen boven de €3.000 euro gaan verbieden, zo deelde minister Kaag met minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid in oktober. Dit is alleen uitvoerbaar als er genoeg personeel voor beschikbaar is.

Het betreft echter niet alleen contant geld, maar ook cryptovaluta vallen onder de nieuwe regelgeving. De organisatie is ook van plan om meer toezicht uit te oefenen op andere industrieën, zoals de juwelen- en goudindustrie.

Cryptovaluta

Volgens de Tsjechische minister van Financiën Zbynek Stanjur:

“Contante betalingen van meer dan 10.000 euro zullen onmogelijk zijn. Anoniem blijven bij het kopen of verkopen van crypto-activa zal veel moeilijker zijn. Je verschuilen achter verschillende lagen van bedrijfseigendom zal niet langer werken. Het zal nog moeilijker worden om geld te witwassen met sieraden of goud.”

De organisatie wil ook een nieuwe methode implementeren om landen te classificeren op basis van de naleving van de aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF). Er komt een lijst met zwarte landen en een lijst met witte landen.

Stanjur vermeldt dus ook dat cryptocurrency's onderdeel van deze regelgeving zullen zijn. Virtual Asset Service Providers (VASP's) in de Europese Unie moeten due diligence onderzoek doen naar cryptotransacties van meer dan €1.000.

Hoe dit gehandhaafd wordt met peer-to-peer betalingen is niet bekend.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscashEuropa

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...