Bitcoin koers zakt naar $30.000, dekking stablecoin TerraUSD verpulverd

De bitcoin prijs zakt richting $30.000 en levert ruim 2% in vandaag. De weekscore is -23,6% en de pijn lijkt nog niet uit de markt. Een van onrustige factoren op de markt is stablecoin TerraUSD ($UST).

Op moment van schrijven is de waarde van TerraUSD $0,34, een crash van afgerond 63%. Analist Philip Swift over de verdamping van de native token Luna, die ook voor dekking zou moeten zorgen van de stablecoin $UST.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

bron: Twitter

TerraUSD

De afgelopen dagen zijn we getuige van een soap die nog een aantal extra afleveringen zal duren: het verval van stablecoin TerraUSD ($UST).

Er zijn sterke geruchten (en speculaties) dat het project $UST bewust is aangevallen om liquiditeit uit $UST te trekken en tegelijkertijd een shortpositie op bitcoin te openen. De onderstaande twitteraar legt nauwgezet uit hoe dit proces is verlopen. De betrokken partijen, indien bekend, weigeren de onderstaande gebeurtenissen in het openbaar te bevestigen.

Hij is niet de enige die in de soap duikt. Ook de lead analist Checkmate van Glassnode, een gerenommeerde partij in de industrie, vat de gebeurtenissen als volgt samen:

  • Het originele bitcoin adres van Luna Foundation Guard is 'leeg'.
  • Die 80.394 bitcoin zijn verstuurd naar Gemini, de in Amerikaanse gereguleerde beurs van de gebroeders Winklevoss. Het is nog steeds onbekend of deze btc zijn uitgeleend aan marktpartijen als onderpand voor leningen of dat deze tienduizenden btc al over-the-counter zijn verkocht
  • de waarde van de native token Luna is geïmplodeerd en ook de dekking van de stablecoin is verpulverd.

De situatie is zo nijpend dat hij vrij snel zijn tweet moet rectificeren omdat de waardes inmiddels nog verder zijn gezakt.

De hele situatie zorgt voor onzekerheid en angst op de bitcoinmarkt (een angstscore van '12' op de Fear & Greed Index) en dat is nooit goed voor de koers. Paniek en angst zorgt voor achtereenvolgende groepen die elkaar met paniek en angst besmetten. De groep die met break-even of met verlies gaat verkopen, neemt dan toe.

De vraag kan nooit een enorm aanbod aan, waarna de prijs verder zakt. Volgens Charles Edwards van Capriole Investments is de pijn nog niet uit de markt en zijn er meer dalingen te verwachten.

Kortom, je hebt een stablecoinproject met ruim 80.000 bitcoin op de balans, waarvan onduidelijk is of het verkocht is of niet. Die vraag hangt nog boven de markt. Op moment van schrijven wordt de dekking van deze stablecoin steeds minder, terwijl de Luna Foundation Guard naarstig op zoek is naar nieuw kapitaal om de dekking te verhogen.

De tijd dringt, en daarmee ook de druk op de 'bitcoinstack', want het verkopen ervan doet de koers nog verder zakken maar geeft LFG wel weer liquiditeit in dollars. De situatie houdt bitcoin nu in een wurggreep, en we zijn er getuige van hoe het project van Do Kwon als een kaartenhuis in elkaar dondert.

Op het twitteraccount van Do Kwon, de man achter de Luna Foundation Guard, was het lang doodstil tot deze tweet. Hij vraagt zijn community om geduld. Maar het is duidelijk dat het risicomanagement van zijn project faliekant heeft gefaald.

Net Unrealized Profit/Loss (NUPL): 0.22

Kunnen we ook objectief vaststellen of er sprake is van een bearmarkt, een markt waarin verkopers de boventoon voeren? Een van de manieren is on-chainanalyse, patronen op de bitcoinblockchain.

De net unrealized Profit/Loss (NUPL) meet de ongerealiseerde hoeveelheid bitcoin die historisch is aangekocht en vergelijkt dat met de huidige prijs. Een soort winst- en verliesmeter voor de bitcoinmarkt. Een waarde boven de 0 betekent dat de markt nog virtueel een winst realiseert. Met een score van 0.22 is dat nog het geval, maar de dalende trend is goed zichtbaar.

Bitcoin koers zakt naar $30.000, dekking stablecoin TerraUSD verpulverd
bron: CryptoQuant

Analist Plan C heeft eerder opgemerkt dat een score onder de 0.25 betekent dat een bearmarkt zich aandient.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...