Bitcoin koers blijft hangen rond $19.000

Na maanden van heftige koersdalingen voor bitcoin, gloort er eindelijk hoop aan de horizon. De kostenbasis voor korte-termijn holders is namelijk voor de vierde keer in de geschiedenis onder die van lange-termijn holders gevallen.

De voorgaande drie keren markeerde deze gebeurtenis het begin van het bodemproces. Dat zou mooi zijn, maar biedt uiteraard geen garanties. In het verleden was het iedere keer nog een kwestie van maanden voordat de koers weer de goede kant op bewoog.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

We zien in de bovenstaande grafiek alleen nog geen groene lijn, omdat de kruising pas één dag betreft. Maar na maanden van koers-ellende kunnen we het wel opbrengen om daar even op te wachten. Op basis van deze indicator lijkt het veilig om te zeggen dat het bodemproces is begonnen.

Jammer genoeg is dit niet de enige relevante factor in het verloop van de bitcoin koers, ook de macro-economische omstandigheden spelen een steeds grotere rol in de groei of krimp van bitcoin. De laatste maanden zijn deze niet bepaald in het voordeel van bitcoin geweest.

Rentes

De Amerikaanse inflatie blijkt een stuk hardnekkiger dan gedacht en de markt verwacht nu dat de Federal Reserve de rente de komende maanden nog verhoogt tot tenminste 4,5 procent. Dat zou vanaf de huidige 3,00 - 3,25 procent nog een verhoging van tenminste 1,25 procent betekenen.

Een verhoging van 1,25 procent vertaalt zich waarschijnlijk in één renteverhoging van 0,75 procent en daarna nog één van 0,50 procent. Tenzij de economie breekt en de Federal Reserve moet ingrijpen met een lagere rente, ziet het er voor risico-assets als bitcoin even niet goed uit.

Alleen als de printers weer beginnen te loeien, wat over de gehele linie bezien een kwestie van tijd lijkt, kan de stier weer los. Tot die tijd is het wachten op een koerswijziging van de Federal Reserve.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....