Fear and Greed Index slaat rood uit: angst is terug in de bitcoinmarkt

De Crypto Fear and Greed Index, de graadmeter van het sentiment in de markt, is na de dip weer terug in de zone die staat voor extreme angst.

Met een score van 18 zitten we momenteel op het laagste niveau sinds juli, wat vaak betekent dat bitcoin de ruimte heeft om een flinke sprong te maken. Wat richting het kerstdiner met de familie helemaal niet verkeerd zou zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Harde val op 4 december

Op 4 december maakte bitcoin een harde klapper en viel de koers voor het eerst sinds begin oktober naar een koers van 42.000 dollar. Inmiddels zijn we weer een beetje hersteld en handelen we tussen de 48.000 en 49.000 dollar.

Dat heeft de Crypto Fear and Greed Index dus teruggebracht naar een score van 18. Wat bijzonder is, aangezien het sentiment op 9 november nog praktisch op een tegenovergesteld niveau stond.

Destijds stonden we met de Crypto Fear and Greed Index op een score van 84, wat precies één dag voor de all-time high gebeurde. Hoge scores zijn vaak een waarschuwing voor een toekomstige val van de koers en andersom.

Hype lijkt compleet verdwenen

Wat een positief signaal is voor het vervolgen van de bull market is dat de hype op dit moment compleet verdwenen lijkt. Het grote publiek is even niet met bitcoin bezig en vaak is dat een voorbode voor een nieuwe stijging.

Op het moment lijkt zich in ieder geval een stevige bodem te vormen rond het huidige prijsniveau. Zeker na de dip tot 42.000 dollar van deze week en de sterke bounce die we daarna zagen lijkt het onwaarschijnlijk dat we nog verder zakken.

Al blijft het bitcoin en als we iets geleerd hebben de afgelopen jaren, dan is het wel dat alles mogelijk is in deze markt. Zowel naar boven als naar beneden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....