‘Spaarders met minder dan 1 bitcoin kochten de dip’

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. 'Eén na grootste correctie dit jaar'

De markt herstelt enigszins met een prijs boven $49.000 na de dreun van vrijdagnacht onder $42.500 en op Huobi zelfs $28.800.

Analist TXMC concludeert dat het de één na grootste correctie is geweest voor bitcoin in 2021. Dat Tesla toch geen bitcoin als betaalmiddel ging accepteren leidde op 19 mei nog steeds tot de grootste correctie.

On-chainpatronen kunnen weinig tot niets zeggen over de korte termijn, maar meer over de (middel) lange termijn.

2. 'Whales & shrimps' hodlen en stacken

We zien dat lange termijn investeerders grotendeels niet hebben verkocht tijdens deze correctie.

Dat zijn beleggers die hun bitcoin vijf maanden of langer niet verkopen en historisch ook hodl-gedrag vertonen.

Analist Jan Wuestenfeld ziet dat de winstgevendheid van deze groep ook door de correctie is aangetast.

Dat concludeert op basis van de indicator Spent Out Profit Ratio (SOPR), die registreert het verschil tussen het aankoop - en verkoopbedrag.

Een waarde boven 1 betekent virtueel winst, een waarde onder de 1 betekent virtueel verlies.

Het midden (median) van de lange termijn investeerdersgroep zit nog boven de 1 (winstgevendheid).

Dan is het uit te leggen dat ze niet verkopen. Sommigen hebben de hele bearmarkt van 2018 en de eerste helft van 2019 doorleefd en ze zien nog geen aanleiding om hun munten te verkopen anticiperend op een dubbele top van bitcoin tijdens deze bullcyclus.

3. 'On-chain data zijn bullish'

Lex Moskovski deelt deze ochtend een viertal on-chainindicatoren die in zijn ogen op hetzelfde niveau zitten als toen de spotprijs $30.000 was.

Hij vermoedt dus dat de koers gaat herstellen zoals dat in juli is gebeurd van $30.000 naar uiteindelijk een nieuwe all-time high van $69.000.

Het zijn de volgende indicatoren:

  • Market Value Realised Value (MVRV) is de verhouding tussen de marktwaarde (totale marketcap) en gerealiseerde waarde. De gerealiseerde waarde is het totaal van de laatst bekende waarde waarvoor elk beetje bitcoin over de blockchain verschoven is.
  • Netto Unspend Profit/Loss index (NUPL) vergelijkt de huidige prijs van Bitcoin met de prijs van het moment dat de UTXO voor het laatst is verstuurd. Een score onder de 1 betekent een netto verlies en een score boven de 1 een netto winst.
  • De Entity Adjusted Relative Unrealized Profit is daar een variant op. Door de totale gerealiseerde waarde af te trekken van de totale marktwaarde, krijg je de ongerealiseerde winst/verlies.
    Door deze ongerealiseerde winst/verlies te delen op de totale marktwaarde ontstaat de relatieve ongerealiseerde winst en verlies (Relative Unrealized profit/loss).
  • De Network Value to Transactions-ratio (NVT) meet de verhouding van de bitcoin prijs en de totale waarde die over een bepaalde periode over de bitcoin blockchain is verstuurd. Deze indicator is weer dalende, doorgaans een signaal dat de koers op de middellange termijn weer gaat stijgen. Stijgt deze indicator teveel, dan is het oppassen voor een 'top'.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chainsopr

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...