Credit Suisse in grootste problemen sinds crisis van 2008

De torenhoge inflatie is nog altijd een wereldwijd problemen en overal lopen de rentes op. Ondertussen begint dat ook belangrijke banken te raken, want de faillissementsverzekerking - Credit Default Swaps - voor de zakenbank Credit Suisse staan qua waarde weer op het niveau van 2008.

Credit Suisse op zoek naar kapitaal

Credit Default Swaps zijn beleggingsinstrumenten waarmee je kunt wedden op het falen van een onderneming. Hoe meer deze waard worden, hoe groter de markt de kans schat data een onderneming onderuit gaat. De faillissementsverzekeringen van Credit Suisse, een beursgenoteerde Zwitserse zakenbank, hebben nu weer het niveau van de mondiale crisis van 2008 bereikt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu is Credit Suisse voor de vierde maal in zeven jaar tijd op zoek naar kapitaal. Hoewel het niet expliciet wordt uitgesproken, lijkt het erop dat dit kapitaal nodig is om de boel overeind te houden. De Zwitserse bank is nu met investeerders in gesprek om de toekomst te bespreken.

Hierbij worden verschillende scenario's doorgenomen, waarvan de meest drastische een complete exit van de Amerikaanse markten betreft. Het is echter nog maar de vraag of Credit Suisse dat zou overleven en waarom dat überhaupt een optie is voor de zakenbank.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Het traditionele financiële systeem lijkt nog altijd een soort tikkende tijdbom. Centrale banken slagen er iedere keer in om met renteverlagingen de ellende onder het tapijt te schuiven en de implosie van het systeem uit te stellen. De grote vraag is hoe lang ze dat nog kunnen volhouden zonder dat de boel instort.

We lijken langzaam maar zeker op een punt te komen dat de boel onhoudbaar wordt. Met name de schuldenberg begint angstaanjagend grote proporties aan te nemen. Momenteel zitten we in een fase van monetaire verstrenging, maar het lijkt onvermijdelijk dat centrale banken op korte termijn de rente weer omlaag gooien.

In dat scenario lijkt het raadzaam om alles te kopen wat overheden niet bij kunnen drukken, dus op de lange termijn vormt de druk op het traditionele financiële systeem een plus voor bitcoin. Het is alleen te hopen dat de ellende die een eventuele explosie of implosie veroorzaakt niet te erg is.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....