FBI en Oekraïne leggen beslag op 9 malafide cryptosites

De FBI en de Oekraïense politie hebben met een gezamenlijke actie negen cryptosites uit de lucht gehaald. Via de sites konden criminelen gelden witwassen, zo luidt de verdenking. De actie maakt deel uit van een internationaal onderzoek naar witwaspraktijken via digitale valuta.

9 sites uit de lucht

Volgens een persbericht van het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn de sites gebruikt om geld over te maken naar en van criminele organisaties, waaronder ransomware-bendes. De domeinen boden diensten aan om fiatgeld om te zetten in cryptovaluta en vice versa, zonder de vereiste identiteitsverificatie of licenties.

De in beslag genomen domeinen zijn: xchange.cash, bankobit.com, coinmixer.io, coinmixer.net, coinmixer.org, cryptomixer.io, cryptomixer.net, cryptomixer.org en swiftcoin.io. Zodra je deze sites bezoekt, zijn ze onbereikbaar of je krijgt een mededeling dat ze zijn gesloten door de autoriteiten.

Het onderzoek is geleid door de FBI in samenwerking met de Oekraïense politie, het ministerie van Binnenlandse Zaken van Oekraïne en het Cyberpolitiecentrum. Ook was er ondersteuning van Europol en andere internationale partners.

De autoriteiten waarschuwen dat het gebruik van illegale cryptobeurzen kan leiden tot strafrechtelijke vervolging en financiële verliezen. Ze raden het publiek aan om alleen gebruik te maken van gereguleerde en betrouwbare platforms voor het uitwisselen van digitale valuta.

Geruchtmakende hacks

Sinds het bestaan van bitcoin zijn er miljarden dollars aan bitcoin van beurzen gejat. Enkele geruchtmakende beurzen op een rij:

 • Mt. Gox: in 2011 is de Japanse beurs
  gehackt en zijn er 850.000 bitcoins gestolen ter waarde van ongeveer $450 miljoen
  op dat moment.
 • BitFloor: In 2012 is deze Amerikaanse
  beurs gehackt en verloor 24.000 bitcoins ter waarde van ongeveer $250.000.
 • Poloniex: In 2014 is de Amerikaanse
  beurs gehackt en verloor 12,3% van zijn bitcoins ter waarde van ongeveer
  $50.000.
 • Bitstamp: In 2015 is de Sloveense
  beurs gehackt en verloor 19.000 bitcoins ter waarde van ongeveer $5
  miljoen.
 • Bitfinex: In 2016 is de Hongkongse
  beurs gehackt en verloor 120.000 bitcoins ter waarde van ongeveer $72
  miljoen.
 • Binance: In 2019 is de populairste
  beurs ter wereld gehackt en verloor 7.000 bitcoins ter waarde van ongeveer
  $40 miljoen.
Lees ook
Handelslegende onthult waarom bitcoin altcoins gaat overtreffen

 

‘$100 miljoen voor één bitcoin is een enorm conservatieve schatting’

 

Aandeel Amerikaanse bank daalt plots 30%, handel stilgelegd

 

Lees meer over:
FBIhacksmisdaadoekraine

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...