FBI en Oekraïne leggen beslag op 9 malafide cryptosites

FBI en Oekraïne leggen beslag op 9 malafide cryptosites

De FBI en de Oekraïense politie hebben met een gezamenlijke actie negen cryptosites uit de lucht gehaald. Via de sites konden criminelen gelden witwassen, zo luidt de verdenking. De actie maakt deel uit van een internationaal onderzoek naar witwaspraktijken via digitale valuta.

9 sites uit de lucht

Volgens een persbericht van het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn de sites gebruikt om geld over te maken naar en van criminele organisaties, waaronder ransomware-bendes. De domeinen boden diensten aan om fiatgeld om te zetten in cryptovaluta en vice versa, zonder de vereiste identiteitsverificatie of licenties.

De in beslag genomen domeinen zijn: xchange.cash, bankobit.com, coinmixer.io, coinmixer.net, coinmixer.org, cryptomixer.io, cryptomixer.net, cryptomixer.org en swiftcoin.io. Zodra je deze sites bezoekt, zijn ze onbereikbaar of je krijgt een mededeling dat ze zijn gesloten door de autoriteiten.

Het onderzoek is geleid door de FBI in samenwerking met de Oekraïense politie, het ministerie van Binnenlandse Zaken van Oekraïne en het Cyberpolitiecentrum. Ook was er ondersteuning van Europol en andere internationale partners.

De autoriteiten waarschuwen dat het gebruik van illegale cryptobeurzen kan leiden tot strafrechtelijke vervolging en financiële verliezen. Ze raden het publiek aan om alleen gebruik te maken van gereguleerde en betrouwbare platforms voor het uitwisselen van digitale valuta.

Geruchtmakende hacks

Sinds het bestaan van bitcoin zijn er miljarden dollars aan bitcoin van beurzen gejat. Enkele geruchtmakende beurzen op een rij:

  • Mt. Gox: in 2011 is de Japanse beurs gehackt en zijn er 850.000 bitcoins gestolen ter waarde van ongeveer $450 miljoen op dat moment.
  • BitFloor: In 2012 is deze Amerikaanse beurs gehackt en verloor 24.000 bitcoins ter waarde van ongeveer $250.000.
  • Poloniex: In 2014 is de Amerikaanse beurs gehackt en verloor 12,3% van zijn bitcoins ter waarde van ongeveer $50.000.
  • Bitstamp: In 2015 is de Sloveense beurs gehackt en verloor 19.000 bitcoins ter waarde van ongeveer $5 miljoen.
  • Bitfinex: In 2016 is de Hongkongse beurs gehackt en verloor 120.000 bitcoins ter waarde van ongeveer $72 miljoen.
  • Binance: In 2019 is de populairste beurs ter wereld gehackt en verloor 7.000 bitcoins ter waarde van ongeveer $40 miljoen.

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties