Opnieuw een Amerikaanse bank in de problemen, wat betekent dit voor bitcoin?

677 totale weergaven

Een volgende Amerikaanse bank zit diep in de problemen. Het is deze keer PacWest BanCorp waarvan klanten massaal hun geld opnemen. Door de onrust is het aandeel van de bank uit Californië met ruim 30% gedaald. De handel is op moment van schrijven stopgezet om verder onheil te voorkomen.

Regionale bank in de problemen

PacWest BanCorp is een Amerikaanse regionale bank die vooral actief is in Californië. Klanten lijken minder vertrouwen te hebben in de bank, want ze hebben ook met een grote uitstroom van deposito’s te maken na het faillissement van Silicon Valley Bank eerder deze maand. De bank maakt tegenover Amerikaanse nieuwszender CNBC bekend dat het ongeveer 15% van zijn totale deposito’s heeft verloren in de afgelopen twee weken, voornamelijk van bedrijven en instellingen die hun geld elders hebben ondergebracht.

De bank verklaart echter dat het extra liquiditeit heeft aangetrokken om aan zijn verplichtingen te voldoen en dat het nog steeds solvabel en winstgevend is. Echter, de markt straft de bank af, het aandeel is vandaag met ruim 30% gedaald. Om erger te voorkomen, is de handel op de Nasdaq in het aandeel stopgezet.

Het faillissement van Silicon Valley Bank, één van de grootste banken voor technologiebedrijven in de VS, heeft de zorgen over de stabiliteit van banken met een hoog percentage zakelijke deposito’s vergroot. Silicon Valley Bank had te lijden onder een reeks slechte leningen aan start-ups die niet konden terugbetalen of failliet gingen.

PacWest BanCorp biedt een reeks financiële diensten aan voor kleine en middelgrote bedrijven, waaronder betalen, lenen en vermogensmanagement. De bank heeft meer dan 70 vestigingen in Californië en had eind 2022 een totaal vermogen van $29,5 miljard.

Bitcoin

De neergang van Amerikaanse banken kan een positieve invloed hebben op de bitcoin prijs, want in toenemende mate wordt bitcoin gezien als een alternatief voor het traditionele financiële systeem. Binnen de cryptomarkt is bitcoin verreweg de grootste cryptomunt en de dominantie ervan is groeiende.

Op moment van schrijven is de koers weer door de $28.000 geschoten, wat analisten toejuichen. De volgende haltes om van weerstand naar support te "flippen" zijn $28.500 en $29.000, stelt de onderstaande Nederlandse analist.

Maar ook bitcoin is afhankelijk van macro-gebeurtenissen zoals een nieuw rentetarief dat morgenmiddag Amerikaanse tijd op het menu staat.

Lees meer over:
Amerikabank

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...