Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

FBI rolt grote crypto-witwaszaak op

FBI wil slachtoffers van crypto zwendel terugbetalen 198

 

Na een lange undercoveroperatie heeft de FBI een enorm netwerk voor crypto-witwassen op het Dark Web opgerold. Het bureau arresteerde de oprichter van het netwerk, Anurag Pramod Murarka, ongeveer een jaar geleden, maar besloot de operatie voort te zetten om meer klanten van de organisatie te identificeren.

Door de zaak langer aan te houden, kon de FBI verdere arrestaties verrichten, aangezien Murarka geld witwaste voor drugshandelaars, hackers en andere criminelen. De gebruikte methoden, die als invasief werden beschouwd, hebben echter kritiek uitgelokt over overheidsinmenging.

Witwassen blijft een probleem

Na de Bybit hack, de grootste diefstal in de geschiedenis van crypto, konden de daders het gestolen geld succesvol witwassen. Dit incident benadrukte de groeiende bezorgdheid in de crypto community, aangezien criminele operaties enorme hoeveelheden geld kunnen witwassen.

Onlangs slaagde de FBI erin een belangrijk Dark Web witwasnetwerk te ontmantelen door middel van een langdurig onderzoek. Het bureau arresteerde de Dark Web witwasser ElonMuskWHM (echte naam Anurag Pramod Murarka), toen hij naar de VS reisde voor medische behandeling.

Carlton S. Shier IV, een Amerikaanse aanklager die bij de zaak betrokken was, zei: “Via het internet verleende de beklaagde hulp aan talloze andere criminelen die probeerden hun gestolen geld en illegale drugsgelden te verbergen. Deze zaak benadrukt de wereldwijde omvang van cybercriminaliteit en de noodzaak van zorgvuldigheid en samenwerking in de strijd tegen witwassen.”

De FBI maakte aanzienlijke vooruitgang in het identificeren van Murarka door zijn zogenaamde ‘cash mules’ als vertrouwelijke informanten te gebruiken. Later schakelden ze meer invasieve methoden in, zoals het sturen van YouTube video’s met lage views naar Murarka via Telegram en het vragen van Google om gegevens te verstrekken over iedereen die deze video’s had bekeken.

Verandering in beleidsmaatregelen

Daarnaast kondigde het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ) gisteren aan dat het de handhaving tegen exchanges, wallets en tumblers zou stopzetten. Hoewel het DOJ zegt criminelen nog steeds te zullen vervolgen, zou deze maatregel langdurige operaties zoals die tegen ElonMuskWHM afsluiten.

Dit roept de vraag op of de strijd tegen witwassen en cybercriminaliteit in de crypto sector nu verzwakt, terwijl criminelen steeds geavanceerdere methoden gebruiken om grote hoeveelheden geld te verbergen.

 

Koop je crypto via Best Wallet

Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Gijs Smit

Gijs heeft veel ervaring binnen de crypto wereld in het schrijven van long-form en nieuws artikelen. Met zijn verregaande kennis van de markt en goede skills om moeilijke materie simpel te verwoorden is hij een echte aanwinst voor Bitcoin Magazine. Gijs heeft brede marktkennis en is jaren gelede...

Lees meer over dark webFBIwitwassen
Array
(
    [0] => 215807
    [1] => 218092
    [2] => 216389
    [3] => 217574
    [4] => 216820
)