Cyberaanval op Amerikaanse oliepijplijn: $5 miljoen aan Bitcoin als losgeld

De Colonial Pipeline Co. heeft afgelopen week flink wat bitcoin moeten afstaan aan Oost-Europese hackers. Reuters meldt dat het olietransportbedrijf te maken had met een afpersing middels ransomware, waarbij ze de toegang verloren over de grootste pijplijn van het land. De enige manier om deze terug te krijgen, was om $5 miljoen aan bitcoin af te staan. En zo geschiedde.

Bitcoin als losgeld

Het nieuws ging al een poosje rond, maar er misten details. Ging het wel of niet om Bitcoin? Heeft het bedrijf wel of niet betaald?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uiteindelijk heeft Colonial besloten om het losgeld te betalen in de moeilijk te confisqueren cryptovaluta. Het was een cruciale betaling: er ontstonden aan de oostkust van de Verenigde Staten grote problemen omtrent de brandstof voor vliegtuigen en voertuigen. Colonial is namelijk de grootste transporteur van brandstof in het land.

Een anonieme bron vertelt aan Bloomberg dat Amerikaanse overheidsfunctionarissen op de hoogte zijn gebracht van de betaling die Colonial heeft gedaan. Nadat deze transactie is ontvangen, deelden de hackers een decoderingstool met de operator om het netwerk weer te herstellen. Het bleek echter dat deze software dermate traag was, dat het bedrijf problemen kreeg met back-ups, die telkens aansloegen om de boel te herstellen.

Colonial heeft verder geen commentaar gegeven, behalve dat gisteren 17:00 lokale tijd de transport van brandstof weer kon worden hervat.

Volgens de FBI zijn de hackers verbonden aan de groep genaamd DarkSide. Ze zijn gespecialiseerd in digitale afpersing en men gaat er vanuit dat ze zich schuilhouden in Rusland of Oost-Europa.

Bitcoin en ransomware

Ransomware is een type malware dat de bestanden van een slachtoffer vergrendelt. De aanvallers beloven deze weer te ontsleutelen na het doen van een afbetaling. Vaak was contant geld hiervoor een goede tool: het is anoniem en moeilijk traceerbaar. Echter bestaat er ook een digitale versie van contant geld: Bitcoin.

Bitcoin is decentraal geld: het is permissieloos, niet te confisqueren en de gebruiker kan zelf zijn privacy herstellen. Het geeft het individu de zelfbeschikking over geld. En ja, dat geldt voor iedereen: of je nu een hacker bent, of een onderdrukte burger in een totalitaire staat.

Anne Neuberger, cyberbeveiligingsfunctionaris van het Witte Huis, weigerde tijdens een briefing te bevestigen dat het ging om cryptovaluta. Inmiddels heeft Reuters dat nieuws wel bevestigd.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
hackersmisdaadransomware