Fed-baas is Kritisch: De keiharde waarheid over bitcoin als inflatiebescherming

2165 totale weergaven
Fed bitcoin inflatie

Neel Kashkari, de president van de Federal Reserve Bank van Minneapolis, heeft zijn kritiek op bitcoin en de bredere cryptomarkt niet onder stoelen of banken gestoken. Hij heeft herhaaldelijk hun nut en waarde in twijfel getrokken. In een recente toespraak benadrukte Kashkari zijn scepticisme over de bewering dat bitcoin een bescherming biedt tegen inflatie, vooral gezien de prestaties tijdens de recente inflatiestijging. In dit artikel nemen we deze kritiek van Neel onder de loep.

De onthulling van Fed-President Neel Kashkari

Ondanks dat bitcoin al een decennium lang bestaat en een significante aanwezigheid in het financiële landschap heeft, wees Kashkari erop dat het niet breed is geadopteerd voor dagelijkse transacties, zoals het kopen van boodschappen of het betalen voor diensten. Dit gebrek aan praktisch gebruik trekt de notie in twijfel dat bitcoin een handige en functionele valuta is.

Kashkari’s opmerkingen bouwen voort op zijn geschiedenis van kritiek op de cryptosector. Hij heeft de markt eerder bekritiseerd als vol met “duizenden waardeloze munten” en is uitgesproken over fraude binnen de industrie, schattend dat tot wel 95 procent van de industrie frauduleus is.

De val van bitcoin tijdens inflatie

Bij het bespreken van de rol van bitcoin als bescherming tegen inflatie, merkte Kashkari op dat de munt zijn waarde niet behield tijdens periodes van hoge inflatie, in tegenstelling tot wat veel beleggers hadden gehoopt. Toen de rentetarieven stegen, kelderde de waarde van bitcoin, wat zijn volatiliteit en risico aantoonde in plaats van stabiliteit. Deze waarneming ondermijnt het argument dat bitcoin kan dienen als een veilige haven tijdens economische onzekerheid.

Bovendien vergeleek Kashkari op humoristische wijze het gemak van het creëren van nieuwe altcoins met de hypothetische uitgifte van een “Montana Coin”, waarmee hij zijn zorgen illustreert over het potentieel voor misbruik in de markt.

Samenvattend draaien Kashkari’s kritieken op bitcoin en de cryptomarkt in het algemeen om hun falen om tastbare nut te bieden of te dienen als een betrouwbare bescherming tegen inflatie. Kashkari blijft sceptisch over de lange termijn relevantie in de echte economie, met name gezien het gebrek aan brede adoptie voor routinetransacties.

Lees meer over:
Fedinflatie

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...