Fed-president: ‘We moeten de rente waarschijnlijk nog verder ophogen’

943 totale weergaven

Raphael Bostic, de president van de Atlantic Federal Reserve Bank, zegt dat hij niet verwacht dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar al met renteverlagingen op de proppen komt en hij ziet de inflatie helemaal niet zo snel dalen als de markt nu verwacht. “We moeten de rente vanaf dit punt misschien nog verder ophogen”, aldus Bostic.

“Er is nog een lange weg te gaan voordat we de doelstelling van 2,0 procent bereiken, maar we hebben wel degelijk progressie geboekt”, zo gaat Bostic verder.

Luisteren naar de Federal Reserve

Als we de afgelopen maanden iets geleerd hebben van de rentecampagne van de Federal Reserve, dan is het wel dat we de uitspraken van de centrale bankiers zelf met een korreltje zout moeten nemen. Op zich is dat logisch, omdat zij hun toespraken ook gebruiken om de markt te beïnvloeden en de economie te sturen.

Regelmatig blijkt een paar maanden later dat de uitspraken van centrale bankiers behoorlijk ver van de waarheid verwijderd waren. In eerste instantie riepen de bankiers van de Federal Reserve bijvoorbeeld dat de inflatie een tijdelijk fenomeen zou zijn.

We zijn nu ruim een jaar verder en de inflatie staat nog altijd ver boven de doelstelling van 2,0 procent. Wat dat betreft was de inflatie allesbehalve tijdelijk. Hetzelfde zei de Federal Reserve in eerste instantie over een recessie. Die zou er zeker weten niet komen.

Nu hebben ze het over een “milde recessie” in 2023, waardoor veel marktparticipanten zich zorgen maken over een zware recessie. Als we immers iets hebben geleerd de afgelopen periode is het wel dat de Federal Reserve er alles aan doet om het vuil onder het tapijt te schuiven.

Wat denkt de markt?

De markt denkt op dit moment dat de Federal Reserve tijdens de volgende rentevergadering van 14 juni op de pauzeknop drukt. Voor nu schatten zij de kans op 79,9 procent dat de rente vanaf hier op hetzelfde niveau blijft en dat de Federal Reserve in die zin een stapje terugzet om af te wachten wat het effect van de huidige rentestand is.

Renteverwachtingen futuresmarkt. Bron: CME
Renteverwachtingen futuresmarkt. Bron: CME

We moeten niet vergeten dat de Federal Reserve de afgelopen 14 maanden de rente verhoogde van nul naar de huidige range van 5,00 – 5,25 procent. Bitcoin heeft gedurende zijn gehele levensloop niet zulke hoge rentes gezien.

Het is echt nog maar de vraag in hoeverre de economie en de markt op de langere termijn met deze rentes kunnen dealen. De Federal Reserve lijkt in ieder geval vastbesloten om de rente op dit hoge niveau te houden totdat de inflatie zakt naar de doelstelling van 2,0 procent of tot er iets breekt binnen de economie.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....