Federal Reserve beleidsmaker: “Tempo renteverhogingen kan omlaag”

De focus van vrijwel de gehele financiële markt ligt sinds de start van de renteverhogingen van de Federal Reserve in maart 2022 op de Amerikaanse centrale bank. Inmiddels lijkt het einde van de cyclus in zicht, zo lijkt ook New York Fed President John Williams te erkennen tijdens een evenement van de Wall Street Journal.

Rente naar 5,00 tot 5,25 procent

Als het aan Williams ligt, dan zal de Amerikaanse rente vanaf de huidige range van 4,50 tot 4,75 procent nog oplopen tot maximaal 5,25 procent. "Het verhogen van de rente naar een plafond van 5,00 tot mogelijk 5,25 procent lijkt een goede schatting van wat er dit jaar nodig is om de balans tussen vraag en aanbod terug te brengen," aldus Williams.

Verder zegt Williams dat de Federal Reserve vanaf nu waarschijnlijk "kleinere stappen" kan zetten in vergelijking met de rest van de renteverhogingscampagne. Het waren de eerste uitspraken van Williams sinds de renteverhoging van de Federal Reserve van afgelopen woensdag.

Williams is overigens geen kleine jongen binnen de Federal Reserve, hij fungeert namelijk als vice-voorzitter van de Federal Open Market Committee (FOMC), de rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. De verhoging van afgelopen woensdag werd op vrijdag gevolgd door verrassend sterke cijfers over de Amerikaanse banenmarkt, die suggereren dat de rente mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug naar 2,0 procent te brengen.

Er is wellicht meer nodig

Afgelopen dinsdag kroop Federal Reserve voorzitter Jerome Powell weer achter het spreekgestoelte om duidelijkheid te verschaffen over het beleid van de Federal Reserve. Powell liet blijken dat de sterke banenmarkt ertoe kan leiden dat er uiteindelijk meer renteverhogingen nodig zijn dan de Federal Reserve nu in zijn hoofd heeft, om de inflatie echt onder controle te krijgen.

Williams suggereerde echter niet dat de sterke banencijfers van afgelopen vrijdag, met bijvoorbeeld de laagste werkloosheid sinds het jaar 1969, het beoogde rentepad van de Federal Reserve verandert. Ook waren ze volgens Williams niet voor een grotere renteverhoging gegaan als ze deze data eerder hadden gehad.

Uiteindelijk heeft de Federal Reserve vanaf maart 2022 tot en met vandaag de rente al verhoogd met een totaal van 4,50 procent. Wat dat betreft wil de centrale bank ook even rustig afwachten welk effect die renteverhogingen op de markt hebben. Vaak zien we dat de effecten van dergelijke beslissingen pas wat later voelbaar zijn binnen de economie. Wordt vervolgd dus.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....