Federal Reserve brengt rente waarschijnlijk boven 5% na sterk banenrapport

De Federal Reserve heeft mogelijk nog twee renteverhogingen van 0,25 procent voor ons in petto, wat de Amerikaanse rente op 5,00 tot 5,25 procent zou brengen. Op vrijdag werd bekend dat de Amerikaanse banenmarkt er een stuk sterker voorstaat dan verwacht, waardoor de rente verder omhoog moet om de inflatie daadwerkelijk onder controle te krijgen.

Futuresmarkt maakt ommezwaai

Een renteplafond van tenminste 5,25 procent is inmiddels de lening van de handelaren in futures voor Amerikaanse staatsobligaties. Het Amerikaanse Labor Department maakte op vrijdag bekend dat werkgevers meer dan een half miljoenen banen toevoegden in de afgelopen maand.

Die resultaten maken dat de Federal Reserve de monetaire duimschroeven waarschijnlijk nog verder moet aandraaien om hun doel te bereiken. De Federal Reserve wil de banenmarkt graag wat laten afkoelen, zodat het consumptie van het volk en de investeringen van bedrijven afnemen.

Tot nu toe slaagt het daar niet in, waardoor een plakkerige inflatie dreigt en dat maakt extra renteverhogingen noodzakelijk voor de Amerikaanse centrale bank, zo is in ieder geval het oordel van de handelaren op de futuresmarkt. De verwachting is nu dat de rente in juni of zelfs al in mei op de range van 5,00 tot 5,25 procent terechtkomt.

Strenge Federal Reserve

Eerder deze week verhoogde de Federal Reserve de rente al met 0,25 procent naar 4,50 tot 4,75 procent. Vanaf dat punt hebben we dus nog een aardige weg te gaan voordat het mogelijke renteplafond van 5,25 procent wordt bereikt. Ook daar moeten we nog maar zien of er daadwerkelijk een einde komt aan de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank.

Voor bitcoin is dat in principe geen goed nieuws, waardoor het verrassend was dat de koersen na de persconferentie van Powell aan een stijging begonnen. Inmiddels is bitcoin weer wat teruggevallen en is de dollar juist verder opgeklommen. Na een zwakke periode voor de Amerikaanse dollar is het zomaar mogelijk dat ons nu weer een sterke periode van de wereldreservemunt wacht.

Bitcoin en de Amerikaanse dollar bewegen vaak in de tegengestelde richting van elkaar, waardoor er mogelijk weer een lastige periode aankomt voor bitcoin. Dat zou, gezien de gigantisch mooie start van 2023, geen vreemde ontwikkeling zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....