Federal Reserve in de problemen: “Het lukt ze niet om de balans te laten slinken”

De Federal Reserve haalt dit jaar continu de headlines met de extreme renteverhogingen. Een ander onderdeel van de strategie om de inflatie aan te pakken is het laten krimpen van de balans. Dit doen ze door bijvoorbeeld geen nieuwe Amerikaanse staatsobligaties meer op te kopen of zelfs schuldpapieren te verkopen.

Nog geen 300 miljard dollar

Vanaf de piek is de Federal Reserve er nog niet in geslaagd om de balans ook maar met 300 miljard dollar te laten krimpen. Afgelopen week zijn er zelf voor 2 miljard dollar aan assets toegevoegd aan de balans.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tot zover de pogingen van de Federal Reserve om de inflatie te bevechten door de balans te laten krimpen. Sinds juni is de balans met 236 miljard dollar geslonken, maar op de bijna 9 biljoen dollar aan assets is dat een schijntje.

Het is dan ook de vraag of de Federal Reserve er ooit in zal slagen om dit probleem op te lossen. De kans is aanwezig dat de geldprinters op termijn weer aan moeten, omdat de economie simpelweg niet kan blijven draaien op de huidige relatief hoge rente. De Amerikaanse economie is verslaafd geraakt aan de lage rentes van de afgelopen jaren en de komende maanden moeten uitwijzen wat een hogere rente met het bedrijfsleven doet.

ECB doet het niet veel beter

Overigens staat de balans van de Europese Centrale Bank er niet veel beter voor dan die van de Amerikaanse Federal Reserve. Sterker nog, je zou kunnen zeggen dat het in de Eurozone nog een stuk slechter gaat dan in de Verenigde Staten, getuige ook de prestaties van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

"De ECB-balans blijft nieuwe all-time highs noteren. Lagarde laat de geldprinters op volle toeren draaien, ondanks dat de Eurozone te maken heeft met een recordhoogte qua inflatie", aldus Holger Schaepitz in juni 2022 over de ECB.

Met die cijfers beslaat de balans van de ECB ongeveer 82,4 procent van het bruto binnenlands product (BBP) van de Eurozone. Voor de Federal Reserve is dat 36,6 procent, de Bank of England doet het met 39,6 procent en de Bank of Japan staat op het schrikbarende getal van 136,3 procent.

Het lijkt een kwestie van tijd voordat de rente, in ieder geval in de Eurozone, weer omlaag moet om de boel te kunnen blijven onderhouden. Zeker dankzij de zwakkere broeders als Italië, waarvan het 100 procent zeker lijkt dat ze zonder hulp in ieder geval niet uit de schulden komen. Op de lange termijn kan dat alleen maar positief zijn voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.