Waarom stijgt de bitcoin koers na een “Hash Ribbon Cross”?

Bitcoin heeft een zogenaamde "Hash Ribbon Cross" gemaakt en in de geschiedenis van bitcoin heeft dat regelmatig geleid tot hogere koersen. We zien daar op dit moment nog weinig van terug, maar het is interessant om eens te onderzoeken waarom dat precies het geval is.

Wat zijn de Hash Ribbons?

De Hash Ribbons zijn een manier om de gezondheid van miners in kaart te brengen. In principe zijn het twee simpele lijnen die het 30-daagse en 60-daagse gemiddelde van de hashrate van het netwerk vormen. Als het 60-daagse gemiddelde het 30-daagse gemiddelde naar boven kruist, dan is dat vaak slecht nieuws voor de koers en andersom.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als het slechter gaat met bitcoin, dan moeten miners machines uitzetten en dat zie je eerder terug in het 30-daagse gemiddelde van de hashrate. Als die zakt, dan betekent het dat miners capituleren en andersom. Als miners machines uitzetten, dan halen ze minder bitcoin en dus minder omzet binnen.

Het gevolg daarvan is dat ze bitcoin moeten verkopen om hun kosten te blijven dekken. Op dit moment heeft het 30-daagse gemiddelde van de hashrate net weer het 60-daagse gemiddelde doorkruist naar de bovenkant. Op basis daarvan is het goed mogelijk dat de bitcoin koers binnenkort weer stijgt.

De macro-donderwolken

Ware het niet dat het er op macro-economisch gebied nog altijd bijzonder slecht uitziet op het moment. De inflatie is nog altijd veel te hoog en centrale banken lijken meer ruimte te hebben dan aanvankelijk gedacht om de rente te verhogen. Daar heeft bitcoin al vanaf het begin van het jaar last van, waardoor het onwaarschijnlijk is dat we zomaar een nieuwe bullmarkt beginnen.

Verschillende on-chain indicatoren geven al langer aan dat bitcoin de bodem van de bearmarkt bereikt heeft, maar de macro-economische omstandigheden domineren al tijden de markt. Het is onwaarschijnlijk dat daar nu ineens verandering in komt.

Er valt een argument voor te maken dat de markt de macro-economische omstandigheden inmiddels heeft ingeprijsd, maar de onzekerheid is op dit moment nog te groot om daar voor 100 procent achter te staan. Wat dat betreft komen er nog een paar spannende maanden aan voor bitcoin in 2022.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....