Inflatiecijfers in VS bekend: 7% per jaar

Vandaag om 14:30 uur Nederlandse tijd maakte het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS) de nieuwe inflatiecijfers bekend voor de dollar in de Verenigde Staten. De geldontwaarding is maar liefst 7,0% ten opzichte van een jaar geleden! Hoge inflatiecijfers dus.

Inflatie

Op de website van het overheidsbureau is te zien waar deze 7,0% vandaan komt:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"De consumentenprijsindex voor All Urban Consumers (CPI-U) is met 0,5 procent gestegen in december op seizoensgecorrigeerde basis, na een stijging van 0,8 procent in november. In de afgelopen 12 maanden steeg de index voor alle items met 7,0 procent."

Daarmee gaat een gloednieuw record uit de boeken. Vorige maand steeg het inflatiegetal in de Verenigde Staten naar 6,8%. Destijds was dat het hoogste percentage in bijna 40 jaar. De maand daarvoor was dit nog 6,2%.

De inflatie staat nu op het hoogste niveau sinds 1982. De Federal Reserve heeft al wel aangegeven actie te gaan ondernemen door te gaan taperen. Het lijkt hard nodig, gezien de waarde van de dollar letterlijk verdampt.

Op de website van de (BLS) is te zien waar deze 7,0% vandaan komt. De grootste stijging komt (niet geheel onverwacht) van de energiemarkt (met 30%). Maar ook buiten deze categorie om, rijzen de prijzen de pan uit.

Die voor eten en drinken steeg met 6,3%. Nieuwe auto's werden 11,8% duurder en tweedehands voertuigen zelfs 37% (ten opzichte van december 2020).

Inflatiecijfers in VS bekend: 7% per jaar

Ook in Nederland is de inflatie goed voelbaar. Vorige maand stond dit getal (aangaande november) nog op 5,6%. Gisteren kwamen de Nederlandse cijfers naar buiten voor december: 5,7%. Gemiddeld over heel vorig jaar lagen de prijzen gemiddeld 2,7%. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend.

Bitcoin

Als gevolg op het nieuws van vandaag schoot de bitcoinkoers weer door de $43.800 heen. Heel gek is dat niet: bitcoin is schaars en centrale banken kunnen de uitgifte van nieuwe 'coins' niet manipuleren. Handelaren reageren vaak relatief heftig op dit soort nieuws.

Het inflatiecijfer binnen Bitcoin staat vast. Althans: de uitgifte van nieuwe coins. Want de hoge prijzen in de VS heeft alles te maken met het losse beleid van de Federal Reserve, die ten tijde van de coronacrash in maart 2020 de geldkraan volledig openzette.

Bij Bitcoin kan niemand dit zomaar even doen. Deze schaarste trekt veel beleggers aan die hun vermogen willen bewaren voor deze inflatie.

Inflatiecijfers in VS bekend: 7% per jaar

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!