Federal Reserve maakt zich zorgen over inflatie en risico op recessie

De Federal Reserve publiceerde woensdagavond met de FOMC Minutes de notulen van de afgelopen rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. Hierin staan de beraadslagingen van de beleidsmakers, die ten grondslag liggen aan de huidige en toekomstige rentebesluiten van de belangrijke centrale bank ter wereld. Uit dat document blijkt dat er binnen de Federal Reserve steeds meer zorgen zijn over de lastige evenwichtsoefening die ze moeten volbrengen.

Lastige evenwichtsoefening

Het is de taak van de Amerikaanse centrale bank om aan de ene kant de inflatie onder controle te houden en aan de andere kant een gezonde economie te realiseren. De inflatie is nog altijd te hoog, maar de economie oogt met de gigantisch sterke arbeidsmarkt, met zijn historisch lage werkloosheid van 3,4 procent, sterker dan ooit. Onder de motorkap zijn er echter wat problemen en daar maken de beleidsmakers zich zorgen over.

Sommige beleidsmakers deelden tijdens de afgelopen rentevergadering dat ze het gevaarlijk achten dat de economie de eerste tekenen van vertraging vertoont. Aan de andere kant blijkt de inflatie plakkeriger dan gehoopt. Om de inflatie onder de duim te krijgen moeten de rentes verder omhoog, maar de vraag voor sommige beleidsmakers is of dat ten koste moet gaan van de economie.

"Vrijwel alle deelnemers aan de vergaderingen waren het ermee eens dat het een goed idee was om de rente met 25 basispunten (0,25 procent) te verhogen", zo staat er in het document. Verder geven de deelnemers aan dat het opwaartse risico van de inflatie een sleutelfactor blijft in het beleid. De rente moet op dit hoge niveau blijven, totdat de inflatie duidelijk op weg is naar de doelstelling van 2,0 procent.

Slechts een paar deelnemers aan de rentevergadering waren voor een renteverhoging van 0,50 procent of deelden dat ze een dergelijke verhoging hadden kunnen steunen. De inflatie blijft dus een gigantisch probleem voor de Federal Reserve, dat nog allesbehalve opgelost is.

Risico op een recessie

Verder is in de FOMC Minutes te lezen dat steeds meer deelnemers aan de vergadering zich zorgen maken over een potentiële recessie. Volgens "sommige" deelnemers aan de vergadering is er een "verhoogd" risico op een recessie voor de Verenigde Staten, waarbij ze vooral wijzen naar de dalingen in de consumptie richting het einde van 2022.

Andere zeggen juist de huishoudens nog altijd op een bak spaargeld zitten en dat lokale overheden nog voldoende reserves bezitten om problemen in de kiem te smoren. Dat zijn weer zaken die een potentiële recessie kunnen voorkomen.

Bedrijven zijn in de laatste maanden van 2022 minder gaan investeren, maar volgens enkele deelnemers aan de vergadering blijft het vertrouwen van deze partijen groot. Zeker omdat de wereldeconomie langzaam lijkt te herstellen van de COVID-19 pandemie en alles rustig weer op gang komt.

Aan de ene kant zou een kleine krimp van de economie een goede zaak zijn voor het indammen van de inflatie, terwijl het gevaar natuurlijk is dat die recessie te heftig is. Wat dat betreft zit de Federal Reserve in een gigantisch lastig parket, wat het ook voor investeerders lastig maakt om de markten op waarde te schatten.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer