‘Federal Reserve moet de rente met 0,50 procent verhogen’

Als het aan Jason Furman van de Amerikaanse Council of Economic Advisers ligt, dan moet de Federal Reserve de monetaire duimschroeven sneller en harder aandraaien. "De arbeidsmarkt en de ontwikkeling van de lonen vragen om een renteverhoging van 0,50 procent en een finale rente van om en nabij de 6 procent", aldus Furman in de Wall Street Journal.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Als de Federal Reserve naar Furman luistert, dan gaat de rente nog een stukje verder omhoog dan de markt op dit moment verwacht. Het is je vast niet ontgaan dat bitcoin het afgelopen jaar veel last had van de renteverhogingen van de belangrijkste centrale bank ter wereld. Mocht de rente inderdaad naar 6 procent gaan, dan kan dat weleens betekenen dat de bearmarkt een verlenging krijgt.

Een rente van 6 procent betekent immers dat investeerders op staatsobligaties een gegarandeerd rendement van dat percentage pakken. Dat is voor veel mensen aantrekkelijker dan het risico van bijvoorbeeld bitcoin of aandelen. Daarnaast drukt een hoge rente op de economie.

Het kan best zijn dat de economie onder die druk bezwijkt en dat we ergens in 2023 of begin 2024 met een recessie te maken krijgen. Ook dat zijn gebeurtenissen die over het algemeen geen positieve uitwerking op de markt hebben. Wat dat betreft lijkt het erop alsof we 2023 reeds als een verloren jaar moeten beschouwen voor verdere koersstijgingen. Tenzij de Federal Reserve plotseling compleet van koers moet wijzigen.

'De Fed moet actie ondernemen'

Als het aan Furman ligt, dan moet de Federal Reserve actie ondernemen. "Als de kerninflatie opspringt van 2,9 naar 4,7 procent, dan moet dat de centrale bank opvallen. Wat gebeurt er na sterke banendata en een snellere groei van de lonen, dan moet de Fed actie ondernemen. De verwachting dat de inflatie zomaar zou wegsmelten is altijd onterecht geweest en de laatste economische data is daar een bevestiging van", aldus Furman.

De econoom pleit voor een meer agressieve reactie op de volatiele economische data van januari, die volgens Furman mogelijk door het warme weer en seizoensgebonden zaken werd veroorzaakt. "Als de Federal Reserve gelooft dat de groei van de banenmarkt in januari met 517.00 banen de werkelijke groei van de banenmarkt betreft, dan moet het bij de volgende rentevergadering de rente met 2,50 procent verhogen, in plaats van 0,50 procent", zo gaat de econoom verder.

Furman ziet vooral de sterke banenmarkt als de onderliggende reden voor de plakkerige inflatie. Om die reden pleit hij ervoor om de economie harder aan te pakken met een hogere rente, wat ten koste zou gaan van financiële assets als bitcoin. Laten wij dus vooral hopen dat ze bij de Federal Reserve niet naar hem luisteren.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....