Federal Reserve publiceert deze zomer onderzoek over CBDC en cryptogeld

De Federal Reserve is voornemens deze zomer een onderzoeksrapport te publiceren waarin ze ingaan op een 'eigen digitale valuta'. Voorzitter Jerome Powell vertelde gisteren (donderdag, red.) dat ze over enkele maanden een duidelijk plan zullen delen.

Centrale bankgeld

Hoewel de centrale bank geen concrete plannen heeft een eigen Central Bank Digital Currency (CBDC), noemde Powell wel dat er vooruitgang is wat betreft 'de betalingstechnologie'. Hij noemt dat de Fed deze innovaties "zorgvuldig bewaakt en zich daar aan aanpast".

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Enkele weken geleden werd al bekend dat de Amerikaanse non-profitorganisatie Digital Dollar Project de komende 12 maanden in totaal vijf pilots gaan starten wat betreft deze digitale Amerikaanse dollar.

Een opmerkelijke uitspraak gaat over stablecoins, cryptovaluta die gekoppeld zijn aan de waarde van de Amerikaanse dollar:

"Stablecoins kunnen de het betaalgemak verbeteren, settlements versnellen en de gebruikerskosten te verlagen. Deze munten hebben echter risico's."

Valuta en betaalsysteem

Hij vervolgt in zijn speech:

"Onze economie vereist dat mensen niet alleen vertrouwen hebben in de dollar, maar ook in de betalingsnetwerken, banken en andere betaalverwerkers die het mogelijk maken om dagelijks geld te laten stromen."

Daarmee haalt Powell indirect twee interessante dingen aan:

  1. Het vertrouwen in de Amerikaanse dollar als valuta
  2. Het vertrouwen in de huidige betaaldiensten en banken

Het mag bekend zijn: Bitcoin biedt voor beide vertrouwenskwesties een alternatief: trustless peer-to-peer electronic cash. Een schaarse valuta en een decentraal en gedistribueerd betaalnetwerk. Maar dit is uiteraard niet de oplossing die Powell in z'n hoofd heeft.

"Onze focus ligt op het verzekeren van een veilig en efficiënt betalingssysteem dat brede voordelen biedt aan Amerikaanse huishoudens en bedrijven en tegelijkertijd innovatie omarmt."

Wereldwijde wedloop

Daarbij benadrukt hij dat het belangrijk is dat de basis van deze digitale valuta goed is. Hij is van mening dat ze niet de race moeten aangaan met andere CBDC's, zoals die van China. Het is een logische uitspraak: de US Dollar is momenteel (nog) de wereldreservemunt. De progressieve houding van China is wat dat betreft wel te begrijpen. De Verenigdse Staten is wat dat betreft terughoudender. Powell vertelt:

"Het ontwerp van de CBDC roept belangrijke vragen op rondom monetair beleid, financiële stabiliteit, de bescherming van consumenten en ook juridische en privacy-gerelateerde overwegingen."

David Treat, werkzaam voor Accenture dat een onderzoeksinitiatief naar CBDC's leidt, heeft het volgende toe te voegen:

"Het zal wat tijd kosten om het goed te doen. We hebben het over een reis van vier of vijf jaar totdat we alles weten over de beschikbaarheid en het gebruik. Er moet ook veel gebeuren omtrent de implementatie ervan die passen bij de sociale normen, waarden en wetten van elk land."

Naar verluidt komt de centrale bank in de zomer dus met een onderzoekrapport waarin het deze onderwerpen verder uitdiept.

Bitcoin

In de Bitcoin community werden alweer grappen gemaakt over de stroperigheid en bureaucratie rondom dit project. Ze verwijzen naar Satoshi: hij schreef eerst de code, voordat hij/zij met een whitepaper het plan met de wereld deed. Zo kan het dus ook.

Er ging natuurlijk wel een hele geschiedenis van cypherpunks en cybergeld aan vooraf, zoals te lezen is in onderstaand artikel.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
dollarfederal reserve