‘Fidelity gaat ook voor spot bitcoin ETF’

Vermogensbeheerder Fidelity staat op het punt zijn eigen aanvraag in te dienen voor een spot bitcoin ETF. Dat zeggen bronnen die bekend zijn met de zaak.

Fidelity

Een ETF is een exchange-traded fund. Je kunt als het ware een aandeel kopen in een fonds dat bitcoin voor jou vasthoudt. Voor veel institutionele klanten is dit een veel fijnere manier om blootstelling aan bitcoin te krijgen. Je hoeft je immers geen zorgen te maken over private keys en extra (onbekende of onduidelijke) regelgeving.

Volgens de bron zou Fidelity de aanvraag dinsdag (vandaag, red.) al bij de toezichthouder kunnen gaan indienen. Daarmee gaan ze ‘concurrent’ BlackRock achterna, die dit anderhalve week geleden ook al deed.

De geruchten dat Fidelity een eigen bitcoin spot ETF wil indienen ging al langer op Twitter rond. Voor het eerst nu verwijst een media-outlet, in dit geval The Block, naar eigen bronnen.

De aanvraag van BlackRock op 15 juni is inmiddels opgevolgd door andere vermogensbeheerders die hun eigen spot bitcoinfondsen willen lanceren, waaronder Invesco, WisdomTree en Bitwise.

Fidelity heeft geen reactie gegeven op vragen van The Block.

Bitcoinlinkjes

Fidelity is een grote partij uit de financiële markt. Ze hebben naar verluidt tientallen miljoenen particuliere klanten en $4.300 miljard aan ‘assets under management’. Sinds 2018 heeft het een eigen cryptocustody-tak en met hun Digital Assets-divisie zijn ze geen onbekende in de bitcoinmarkt. Ook doen ze al sinds 2014 op een (indirecte manier) aan bitcoin mining.

Van Jurrien Timmer, directeur macrozaken bij het bedrijf, is bekend dat hij bitcoin op de voet volgt.

Sinds februari 2022 kunnen Europese klanten al blootstelling krijgen aan cryptofondsen via Fidelity International. Voor de Amerikaanse markt is dit nog altijd een ander verhaal.

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft enkel trusts (zoals Grayscale’s GBTC) en op futures gebaseerde ETF’s (zoals BITO van ProShares) goedgekeurd. Tot op heden zag het telkens te grote risico’s in spot ETF’s.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFFidelity