Grootste bitcoin ETF van VS ziet recordinteresse, is nu $1 miljard waard

Het bitcoinfonds van ProShares heeft een goede week achter de rug. En dat is zelfs een understatement. Het zag namelijk een record inflow.

Futures ETF

Een golf van aanvragen voor spotmarkt bitcoin ETF in de Verenigde Staten zorgt vrijwel direct voor meer interesse in institutionele producten. Momenteel kun je in de VS terecht voor op futures gebaseerde bitcoin ETF's.

De eerste en grootste daarvan is de Proshares Bitcoin Strategy ETF, ook wel bekend als BITO.

Volgens ETF-kenner Eric Balchunas van BloomBerg is er afgelopen week $65 miljoen in BITO geïnvesteerd. Dat is een nieuw record! Het oude hoogtepunt dateerde van april 2023 met $40 miljoen.

Hierdoor heeft ProShares nu meer dan $1 miljard aan CME Bitcoin Futures in kas voor haar fonds.

De waarde van BITO volgt (in tegenstelling tot het trustfonds van Grayscale) vrij goed de prijsontwikkeling van bitcoin. Toen de Futures ETF in oktober 2021 werd goedgekeurd was er twijfel of dit wel het geval zou zijn, vanwege roll over-kosten die zouden oplopen als je lange tijd blootstelling zoekt. Een spot ETF zou dan een beter alternatief zijn.

Volgens Balchunas heeft “het bitcoin vrijwel perfect gevolgd. Het lagged 1,05% op jaarbasis, met een vergoeding van 0,95%”. Details over BITO vind je op de website van ProShares.

Amerikaanse bitcoin ETF populairder dan ooit tevoren

Er was initieel veel kritiek op de SEC dat ze enkel een op futures gebaseerde bitcoin ETF wilden goedkeuren. Het zou te hoge managementkosten met zich meebrengen en de futuresmarkt zou volgens critici net zo goed gemanipuleerd kunnen worden als de spotmarkt.

Een spotmarkt ETF is nog altijd niet goedgekeurd, maar daar kan verandering aan komen. BlackRock, Invesco, Valkyrie en WisdomTree deden vorige week allemaal opnieuw een poging met een aanvraag bij de beurswaakhond. Je las hierover op Bitcoin Focus: Powerplay om schaarse sats.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETF