‘Financiële markten zijn niet klaar voor Bitcoin staatsobligaties’

MicroStrategy CEO en bitcoin permabull Michael Saylor gelooft dat de traditionele financiële markten niet klaar zijn voor door bitcoin gedekte obligaties. Tegenover Bloomberg geeft Saylor aan te hopen dat we snel door bitcoin gedekte obligaties op de markt krijgen, op dezelfde manier als door hypotheken gedekte effecten.

Al waarschuwt hij dat "de markt daar op dit moment nog niet klaar voor is." Omdat dit nog niet mogelijk is moest Saylor op zoek naar alternatieve manieren om aan meer geld te komen om extra bitcoin te kopen. Het antwoord? Een door zijn bitcoin reserves gedekte lening van Silvergate Bank.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

205 miljoen dollar van Silvergate Bank

De uitspraken van Saylor tegenover Bloomberg komen twee dagen nadat MicroStrategy bekendmaakte een lening van 205 miljoen dollar te hebben afgesloten, gedekt door de eigen bitcoin-reserves. Een uniek moment, omdat het de eerste keer is dat MicroStrategy op deze manier kapitaal ophaalt.

De uitspraken van Saylor komen ook na de mededeling van El Salvador dat het de obligatieronde van 1 miljard dollar heeft uitgesteld tot maximaal september 2022. Volgens minister van financiën Alejandro Zelaya is de obligatieronde uitgesteld vanwege onzekere marktomstandigheden.

Wat de Bitcoin-obligaties van El Salvador betreft is Saylor niet helemaal overtuigd van het risicoprofiel. "Het is een hybride overheidsobligatie en geen pure bitcoin-strategie. Een overheidsobligatie komt met extra kredietrisico dat niets met bitcoin te maken heeft." Aldus Saylor tegenover Bloomberg.

New York aan de bitcoin-obligaties?

Als het aan Michael Saylor ligt zijn bitcoin-obligaties een goed idee voor steden als New York om geld op te halen. "New York kan voor 2 miljard dollar aan schulden uitzetten en daar voor 2 miljard dollar aan bitcoin van kopen - de bitcoin rendeert met 50 procent of meer per jaar en de schulden kosten slechts 2 procent of minder." Aldus de immer optimistische Michael Saylor.

Sinds de initiële investering van 250 miljoen dollar in augustus 2020 heeft MicroStrategy nu al 125.051 bitcoin bij elkaar weten te kopen. Tegen de huidige koers van 45.100 dollar vertegenwoordigen die bitcoin een waarde van ongeveer 5,64 miljard dollar.

Door de afgelopen anderhalf jaar heen heeft MicroStrategy verschillende bitcoin-investeringen gedaan met de kasreserves van het bedrijf of het met het geld dat het in de verschillende obligatierondes heeft opgehaald. De acties van Saylor hebben MicroStrategy in korte tijd omgetoverd tot een aandeel dat de bitcoin koers minutieus volgt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....