Europese waakhond: ‘Bitcoin brengt financiële stabiliteit in gevaar’

Banken in de Europese Unie kunnen striktere limieten verwachten wat betreft het aanhouden van bitcoin en andere cryptocurrency’s om de stabiliteit van het financiële systeem te garanderen.

“Het gebruik van nieuwe financiële producten, waarvan sommigen in rap tempo aan populariteit winnen, heeft de potentie om de financiële stabiliteit in gevaar te brengen.” Aldus de European Systemic Risk Board (ESRB) in een conceptnoot die op donderdag gepubliceerd is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

ESRB is kind van de crisis

De ESRB is een kind van de financiële crisis van 2008 en wordt voorgezeten door Christine Lagarde, de huidige president van de Europese centrale bank. Op dit moment overweegt het orgaan om de controlemogelijkheden van toezichthouders te vergroten om het Europese financiële systeem te beschermen.

Naast het monitoren van individuele financiële instellingen, wil de wetgever het ook mogelijk maken om zogenaamde “macroprudentiële” maatregelen mogelijk te maken om specifieke problemen in te dammen. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat banken niet te ruime hypotheken kunnen uitgeven in relatie tot salarissen.

Het liefst heeft de ESRB dat deze tools ook voor nieuwe spelers in de fintech-arena gebruikt mogen worden. Denk hierbij aan grote bedrijven als Meta en Google die zich steeds meer als banken gaan gedragen of in ieder geval bepaalde bancaire diensten gaan aanbieden.

ESRB roept op tot snelle adoptie crypto-regulering

Naast de bovenstaande aanbevelingen en eisen van de ESRB, ziet het ook graag een snelle adoptie en implementatie van de EU’s Markets in Crypto Assets Regulation. Hiermee moeten de risico’s die bitcoin en andere cryptocurrency’s vormen voor de financiële stabiliteit van de Eurozone ingedamd worden.

In een consultatieronde in november vroeg de Europese Commissie of toezichthouders extra mogelijkheden nodig hadden om de financiële stabiliteit te garanderen in relatie tot cryptocurrency’s. De reacties hierop waren gemengd. Advies van de ESRB wordt in de komende weken verwacht, zo laat het vandaag weten.

Volgens de Italiaanse centrale bank is het goed om de focus op traditioneel beleid te houden, aangezien de exposure op ‘crypto’ momenteel minimaal is. Verder onderzoekt men hoeveel banken hun klanten mogen lenen met bitcoin en andere cryptocurrency’s als onderpand.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropa

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....