Finland wil Oekraïne €75 miljoen in bitcoin geven, maar vindt transactie spannend

Finland wil Oekraïne €75 miljoen in bitcoin geven, maar vindt transactie spannend

De overheid van Finland is van plan om bitcoin die het in beslag heeft genomen te doneren aan Oekraïne, volgens de Finse krant HS. De Finse politiek vindt het direct versturen van bitcoin echter te spannend.

In beslag genomen ‘goederen’

De 1.291 bitcoin van de Finse overheid is in beslag genomen door de douane bij strafrechtelijke onderzoeken. De rechtbank heeft de douane opgedragen de bitcoin over te dragen aan de staat, de waarde is ongeveer €74,8 miljoen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Formeel is nog niet besloten welk deel van de geconfisqueerde bitcoin aan Oekraïne wordt geschonken. Volgens HS is het besluit al genomen om het gehele bedrag te doneren. Eerder dit jaar het is onderwerp besproken binnen de regering en is de president, Sauli Niinistöltä, geconsulteerd.

In februari zegde Finland al €14 miljoen aan hulp toe. Het formele politieke besluit over deze extra gift wordt in mei verwacht. Het onderzoek naar de mogelijkheden om bitcoin naar Oekraïne te sturen, begon in maart op initiatief van parlementslid Mikko Kärnä.

Er is besloten dat het geld wordt omgezet in fiat en vervolgens naar Oekraïne wordt gestuurd. Veel gemakkelijker zou het zijn om de bitcoin rechtstreeks naar de wallet van de Oekraïense regering te sturen, maar dat is een brug te ver.

Daadwerkelijk bitcoin versturen eng

Het direct versturen van de bitcoin ligt verrassend genoeg politiek gevoelig. De angst is dat het er niet goed uitziet als de Finse regering bitcoin als betaalmiddel gebruikt, aangezien het ook wordt geassocieerd met criminaliteit. En het is voor Finland moeilijk om te controleren of de gedoneerde bitcoins niet worden gebruikt voor criminele activiteiten. Curieuze argumenten die evengoed voor euro’s gebruikt kunnen worden.

Een juridisch punt is dat het een algemene regel is dat inbeslaggenomen goederen altijd in geld omgezet worden, voordat het naar de staat gaat. Een praktisch punt is dat er door de douane al een aanbesteding is gedaan voor een tussenpartij om de bitcoin te verkopen.

Aan de andere kant kent het omzetten in fiatgeld ook zo zijn risico’s. De bron van HS laat weten dat de route via fiatgeld en de reguliere begroting maakt dat de donatie onderweg geclaimd kan worden vanuit “concurrerende belangen”.

De bitcoindonatie geeft een inkijkje in de houding van de Finse regering ten opzicht van bitcoin. Kennelijk is het imago van bitcoin nog steeds dat van crimineel geld. Aan de andere kant maakt bitcoin het ook makkelijker om zomaar €75 miljoen weg te geven.

Lees meer over:
overheid oekraine

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties