Handelsvolume crypto’s in Oekraïne 107% gegroeid sinds conflict
Bitcoin is door Satoshi Nakamoto bedacht als een vorm van geld die onafhankelijk van financiële instellingen, overheden en andere machten gebruikt kan worden. Een vorm van geld die compleet los staat van de rest van het financiële systeem.
Het is mogelijk om je bitcoin zodanig te bewaren dat niemand het van je af kan pakken, een toepassing die met name door het conflict tussen Rusland en Oekraïne in de spotlights staat. Het is dan ook geen verrassing dat de handelsvolume in beide landen geëxplodeerd is tijdens het conflict.
Dagelijkse volume op momenten boven de $80 miljoen
Het dagelijkse handelsvolume van Rusland en Oekraïne gecombineerd is tijdens het conflict op momenten tot boven de 80 miljoen dollar uitgeschoten. Dit volume vond met name plaats tegen handelsparen met de USDT en BUSDT, de meest gebruikte stablecoins op de markt.
CoinShares gelooft dat we nu zien hoe cryptocurrency’s gebruikt worden als bescherming tegen een zwakke nationale valuta. Zowel de Russische als de Oekraïnse munt hebben het op dit moment zwaar.
In een breder perspectief constateert Coinshares dat het handelsvolume in bitcoin vaak hoog is in landen waar politieke onstabiliteit heerst. Rusland en Oekraïne zijn hier een goed voorbeeld van, maar het noemt ook Turkije, Brazilië en Mexico als voorbeelden.
Kort geleden kwam daar ook Canada bij, dat een significante groei doormaakte als gevolg van de reactie van Justin Trudeau op het grote truckerprotest. Ook daar kwam bitcoin bovendrijven als een interessante oplossing om de macht van de overheid in te perken.
Bitcoin nog altijd een relatief kleine markt
Over de afgelopen zes maanden is het handelsvolume van bitcoin bij de grote beurzen weer een beetje teruggevallen. Met een gemiddelde van 5 miljard dollar per dag op de betrouwbare beurzen en 10 miljard dollar per dag op alle beurzen.
Om je een idee te geven van de schaal, de London Stock Exchange heeft dagelijks een handelsvolume van grofweg 10 miljard dollar. In die zin is bitcoin nog relatief klein, maar aan de andere kant nadert het qua liquiditeit de grootste aandelenbeurzen.
Al moet je ook bedenken dat het bij bitcoin om één enkele asset gaat, terwijl er op de London Stock Exchange veel verschillende aandelen heen-en-weer gaan. Door de toegenomen liquiditeit is bitcoin langzaam maar zeker een wereldwijd handelsinstrument geworden, vooral aantrekkelijk in de minder stabiele landen.
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app
of iOS Nieuws
app!
De prijs in euro’s bij Bitvavo:
Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.