‘Belastingdienst doet steeds meer verzoeken aan Bitcoin beurzen’

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) is de opsporingsdienst van de Nederlandse Belastingdienst. Zij sporen financiële fraude en belastingfraude op.

De wereld van bitcoin en andere cryptomunten hoort logischerwijs ook bij het takenpakket. Zij kunnen tijdens een onderzoek een verzoek doen aan een cryptobeurs voor de gegevens van hun klanten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Handig om te kijken of iemand wel belasting heeft betaald over eventuele bitcoin holdings bijvoorbeeld.

Reactie van de FIOD

In 2019 kreeg de Amerikaanse beurs Kraken naar eigen zeggen 86 verzoekjes vanuit Nederland. Daarmee eindigt ons kleine kikkerlandje op een derde plek qua verzoeken bij de handelsplaats.

In 2018 ging het bij Kraken nog om slechts 8 aanvragen vanuit Nederland. Een flinke stijging bij deze beurs dus. De FIOD wil geen uitlatingen doen over de hoeveelheid verzoeken die zij in binnen- en buitenland doen.

Wel lijkt het erop dat de Belastingdienst steeds vaker contact zoekt met bitcoinbeurzen in hun onderzoeksproces.

Adriaan Ros, persvoorlichter van de FIOD, legt uit hoe de toename te verklaren is: ”We zien meer, hebben meer kennis en weten hoe het werkt. Daarom doen we meer onderzoeken naar financiële fraude met crypto.”

Het lijkt een bewuste keuze om meer en meer op bitcoin en andere cryptomunten te focussen. Sterker nog, het is een van de prioriteiten van de FIOD.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Adriaan Ros”]”Het is een van de prioriteiten van de FIOD. In 2017 is ook het Financial Advanced Cyber Team van de FIOD gestart.”[/penci_blockquote]

Hoe gaat het in zijn werk?

Een verzoek is vaak onderdeel van een justitieel onderzoek. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar handelsgeschiedenis en waar de opnames vanaf de beurs heen gaan.

Ros: ”Bij vorderingen (verzoek om informatie) gaat het altijd om strafrechtelijke onderzoeken. Voor de FIOD gaat het dan om onderzoeken naar financiële fraude zoals belastingfraude, witwassen, terrorismefinanciering en eventueel corruptie.”

Ook de politie kan een vordering doen in bijvoorbeeld witwas- of drugsonderzoeken. Bij het niet juist opgeven van je vermogen (box 3) zit je in het toezicht en niet in het strafrecht.

Ros: ”We kunnen vorderingen doen bij binnenlandse en buitenlandse exchanges. Bij buitenlandse exchanges gaat dat via rechtshulpverzoeken. We doen geen uitspraken over aantallen en bij wie we vorderingen doen. “

Doordat de Belastingdienst deze cijfers niet deelt, zijn we voor de statistieken afhankelijk van de beurzen die gegevens delen.

Wwft

Vanaf 10 januari gaat de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) in. Door deze nieuwe regels zijn bitcoin beurzen in Nederland genoodzaakt om meer gegevens van hun klanten te verzamelen.

Deze gegevens mogen (of moeten..) op verzoek van bijvoorbeeld de Belastingdienst worden gedeeld met diezelfde instanties. Minder privacy en meer controle dus.

Het ligt in de lijn der verwachting dat het aantal verzoeken vanuit de FIOD alleen maar toe gaat nemen. De nieuwe regels maken het werk van de Belastingdienst makkelijker.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...