Fitch verlaagt kredietscore van VS en Amerikaanse staatsleningen

362 totale weergaven

Fitch heeft dinsdag de kredietwaardigheid van de Amerikaanse overheid verlaagd. Ze wijzen naar de staatsschuld en de verslechterende politieke omstandigheden in de Verenigde Staten.

'Minder veilige investering'

Fitch is naast Moody's en Standard & Poor's een van de drie grote kredietbeoordelaars. Deze week verlaagt het de rating van de Verenigde Staten van AAA naar AA+. Daarmee stellen ze indirect dat Amerikaanse staatsleningen niet meer tot de veiligste beleggingen behoren.

S&P verlaagde de kredietscore van de VS voor het laatst in 2013. Fitch hield de AAA status - tot vandaag - vast sinds 1994. Nederland heeft nog de AAA-rating, net als vijf andere landen.

Het besluit van Fitch laat zien hoe de toenemende politieke polarisatie en de fiscale toestand in Washington omtrent uitgaven en belastingen. In een verklaring schrijft de kredietbeoordelaar:

"Volgens Fitch is er de afgelopen 20 jaar een gestage verslechtering van de bestuursnormen opgetreden, ook op het gebied van fiscale en schuldenkwesties, ondanks de overeenkomst van juni om de schuldlimiet op te schorten tot januari 2025."

Een lagere kredietwaardigheid zou na verloop van tijd de kosten voor de Amerikaanse overheid kunnen verhogen.

Reacties

Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, reageerde al snel op het nieuws met de opmerking dat de data van Fitch willekeurig en achterhaald zijn. Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan, noemt de Amerikaanse downgrade "belachelijk" en zei dat het "niet echt uitmaakt".

Toch is het een teken aan de wand. Er lijkt zich een nieuw tijdperk in te luiden waarin met toch twijfels heeft over de staat van de VS en de (on)zekerheden die investeringen in obligaties met zich meebrengen. Alle ontwikkelingen omtrent de overheidsuitgaven, inflatie en het verdwenen schuldplafond hebben hun impact op de markt.

Voor bitcoin is het ook relevant, omdat het mogelijkerwijs als een veiliger spaarmiddel of betere belegging gezien kan worden (voor de lange lange termijn). Het is allemaal wishful thinking en de kredietwaardigheid van de VS is nog altijd erg goed (AA+, High Grade), maar toch...

Mogelijk wordt het op den duur aantrekkelijker om bitcoin te hodlen, dan om op het rendement van 5Y US Treasuries te rekenen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws