Amerikaanse politiek maakt zich grote zorgen over enorme staatsschuld

De Amerikaanse overheid is van plan om de komende periode meer langlopende staatsobligaties uit te geven; omdat het kampt met een gigantisch jaarlijks begrotingstekort en de rente op kortlopende staatsobligaties momenteel boven de 5 procent ligt als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve. De verwachting is dat ze per kwartaal voor 102 miljard dollar aan extra lange termijn staatsobligaties op de markt brengen.

Problemen voor de Amerikaanse overheid

De recente renteverhogingen van de Federal Reserve, die de rente op het het hoogste niveau sinds 22 jaar brachten, begint zo langzamerhand een probleem te worden voor de Verenigde Staten. Als gevolg van die renteverhogingen is de gemiddelde rente die Amerika betaalt over zijn staatsschuld inmiddels opgelopen tot bijna 3,0 procent; het hoogste niveau sinds 2009.

Amerikaanse politiek maakt zich grote zorgen over enorme staatsschuld

Als gevolg daarvan is Amerika op het huidige tempo ongeveer 1 biljoen dollar (1.000 miljard) per jaar kwijt aan rentekosten.

Amerikaanse politiek maakt zich grote zorgen over enorme staatsschuld

De bovenstaande grafiek laat duidelijk zien dat de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve niet alleen maar positieve effecten hebben. Het is de Amerikaanse centrale bank gelukt om de inflatie enigszins onder controle te krijgen, maar de staat lijkt hier een gigantische prijs voor te moeten betalen.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Het is duidelijk dat de Amerikaanse overheid er niet voor kiest om te bezuinigen, maar het begrotingstekort wil dichten door extra schulden te maken. Die schulden moet het op zich nemen tegen een relatief hoge rente; de rente op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar ligt momenteel op 3,953 procent per jaar.

Dat zorgt er dus voor dat de rentekosten van de Amerikaanse overheid en het percentage dat ze over hun schuld betalen nog verder stijgen. Wat op zijn beurt weer zorgt voor extra druk op de begroting.

Langzaam maar zeker komt Amerika in een situatie waarin het steeds meer schulden moet maken om de bestaande schuldenberg te onderhouden.

Voor de bitcoin koers, zeker ten opzichte van de Amerikaanse dollar, is dat een positieve ontwikkeling. Dat maakt de schaarste van bitcoin van 21 miljoen eenheden immers alleen maar aantrekkelijker.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....