Flippening bij bitcoin ETF’s: BlackRock is nu groter dan Grayscale

6367 totale weergaven

Vandaag gebeurde er iets bijzonders in de wereld van de bitcoin exchange traded funds (ETF’s). Er is een nieuwe fonds de koploper qua totale waardering. Het BlackRock’s iShares Bitcoin Trust heeft nu totaaal $20 miljard in bitcoin zitten, waarmee het Grayscale heeft ingehaald.

Grayscale versus BlackRock

Daarbij moet gezegd worden: Grayscale begon in januari niet op nul, toen haar bitcoin ETF werd goedgekeurd. Al jaren lang bood het haar Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) aan, waardoor het op z’n piek meer dan 600.000 BTC in kas had. Het was echter op dat moment nog een Trust en geen ETF. Daardoor waren de kosten vrij hoog en ontstond er ook een premium op de GBTC-koers ten opzichte van de spotprijs.

BlackRock begon in januari wél op $0. In ruim vier maanden tijd heeft het dus $20 miljard aan bitcoin uit de markt gekocht, terwijl het fonds van Grayscale juist leeg liep. Zij zijn nu nog goed voor $19,68 miljard, zo blijkt uit data van Bloomberg.

Op plek drie staat het fonds van Fidelity Investments, met $11,1 miljard aan activa.

Sinds de lancering heeft de iShares Bitcoin Trust maar liefst $16,5 miljard aan onflow aangetrokken, waardoor het het meest gewilde fondsen ooit onder beleggers is geworden. Omgekeerd kende het Grayscale-fonds in dezelfde periode een outflow van 17,7 miljard dollar.

Een woordvoerder van BlackRock vertelde Bloomberg dat het bedrijf blij is met het succes van de iShares Bitcoin Trust. De woordvoerder merkte op dat beleggers de voorkeur geven aan toegang tot bitcoin via het “gemak en de transparantie” van een ETF van institutionele kwaliteit.

Lees meer over:
BlackrockETFGrayscale