Fondsmanager Soros Fund Management: bitcoin op punt van doorbraak

In een recente uitzending van de Front Row Show van Bloomberg was Dawn Fitzpatrick, de fondsmanager van Soros Fund Management, meer dan positief over de vooruitzichten van bitcoin. De huidige macro-economische situatie in de Verenigde Staten kan volgens haar weleens de definitieve doorbraak van bitcoin betekenen.

Verder sprak ze over hoe bitcoin langzaam de rol van goud overneemt en steeds meer van de markt van het traditionele edelmetaal afsnoept. De infrastructuur rondom bitcoin is nu dusdanig goed dat Wall Street de digitale munt eindelijk serieus neemt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Pandemie is belangrijk geweest voor bitcoin

Fitzpatrick is ervan overtuigd dat de pandemie en de enorme geldprinterij die daarop volgde om de economie overeind te houden een belangrijke rol speelden in de opkomst van bitcoin. Zonder de economische malaise die de pandemie heeft veroorzaakt zou bitcoin nog steeds een stuk kleiner zijn, zo is haar overtuiging.

Zelf ben ik daar inmiddels ook wel van overtuigd. Bitcoin had het prima gered zonder de pandemie, maar het virus en de reactie daarop van overheden en centrale banken is pure reclame geweest voor de eigenschappen van bitcoin. In een wereld waarin het geld met biljoenen tegelijk uit de printers van centrale banken komt is bitcoin de koning.

In de Westerse wereld was het altijd een stuk lastiger om uit te leggen dat ons geld niet functioneert. De inflatie was bij ons, in ieder geval in de supermarkt, meer een sluipmoordenaar. Nu lijkt bij iedereen het besef in te dalen dat de enorme geldprinterij niet goed kan zijn voor de koopkracht van ons spaargeld.

In de Verenigde Staten alleen al is het afgelopen jaar de geldhoeveelheid met 25% toegenomen. Dan is bitcoin met een gemaximeerde hoeveelheid eenheden ineens een heel interessant alternatief. De angst voor inflatie wordt bij iedereen steeds groter.

Fitzpatrick ziet bitcoin als een commodity

Dawn Fitzpatrick is op dit moment nog niet overtuigd van bitcoin als valuta en noemt het nog altijd een commodity, vergelijkbaar met goud. Het is makkelijk om bitcoin te bewaren en te versturen, maar voor betalingen werkt het nog niet fantastisch.

In vergelijking met bitcoin lijkt goud niet langer de hedge tegen inflatie te zijn die het ooit was. Het enige wat goud op dit moment nog voor heeft op bitcoin is de lange geschiedenis. Als je puur kijkt naar de eigenschappen lijkt er weinig te zijn wat bitcoin nog kan tegenhouden.

Fitzpatrick weigerde in het interview overigens aan te geven of ze op persoonlijke titel bitcoin in haar portfolio heeft. Maar gezien haar woorden over onze favoriete digitale munt kan het bijna niet missen dat ze in ieder geval voor een klein deel in bitcoin zit. Langzaam maar zeker verovert bitcoin een plekje in ieder portfolio.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....