Fondsmanager VanEck wil Bitcoin mining ETF op de markt brengen

Fondsmanager VanEck heeft een nieuwe aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Ze willen een exchange traded fund (​​ETF) lanceren dat zich richt op de Bitcoin mining industrie.

Bitcoin miningfonds

Het fonds krijgt de naam VanEck Digital Asset Mining ETF. Het wil de prijzen van een index genaamd MVIS Global Digital Asset Mining Index volgen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze index omvat bedrijven die ten minste de helft van hun inkomsten genereren uit het minen van digitale activa, voornamelijk bitcoin, of uit andere dingen die met mining te maken hebben. Hieronder vallen ook projecten die nog in ontwikkeling zijn en de potentie hebben om in deze categorie te gaan vallen.

Het fonds gaat niet rechtstreeks in digitale activa beleggen. Het zal geen bitcoin uit de spotmarkt gaan opkopen, zo is te lezen in het document. Ook is er nog niets bekend over de ticker en de kosten van het fonds.

Het nieuwe (mining)fonds moet gaan concurreren met de Transformational Data Sharing ETF (BLOK) van Amplify Investments. Deze is $1,7 miljard groot en het werd in januari 2018 gelanceerd. Hieronder vallen aandelen van onder meer Hut 8 Mining, Riot Blockchain, Bitfarms, HIVE Blockchain Technologies en Marathon Digital.

Ook hebben Bitwise en Viridi al een miningfonds op de markt gebracht, met respectievelijk $130 miljoen en $20 miljoen aan activa onder beheer.

Andere fondsen in VS

Vorige maand wees de SEC nog een voorstel voor een spotmarkt bitcoin ETF voor VanEck af. Het gebeurde allemaal net voor de 240 dagen van de procedure ten einde kwamen. In Europa is VanEck stukken succesvoller wat betreft ETP’s.

Wél lanceerden ze een futures ETF in de Verenigde Staten, genaamd de VanEck Bitcoin Strategy ETF (XBTF). Daarbij concurreren ze nu met ProShares (BITO), de eerste Amerikaanse futures ETF. XBFT is inmiddels $11 miljoen in omvang. BITO heeft meer dan $1 miljard aan beheerd vermogen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFVanEck