VanEck Bitcoin Strategy ETF haalt op eerste dag fractie van volume BITO

De VanEck Bitcoin Strategy ETF (XBTF) heeft op de eerste handelsdag een respectabel volume gehaald, maar valt in het niet bij de lancering van de BITO bitcoin futures ETF. Bitcoin futures ETFs geven investeerders exposure op de toekomstige koers van bitcoin, zonder dat ze daarvoor bitcoin hoeven vast te houden.


Na het sluiten van de markt heeft XBTF ongeveer voor 9,5 miljoen dollar aan contracten opgekocht en mocht het een handelsvolume van 4,6 miljoen dollar noteren. Dat is slechts een fractie van de 1 miljard dollar aan handelsvolume die ProShares Bitcoin Strategy (BITO) mocht noteren op hun eerste dag op 19 oktober.

Prima eerste dag voor de VanEck Bitcoin Strategy ETF

Als we de woorden van ETF-deskundige Eric Balchunas mogen geloven, dan heeft XBTF een prima eerste dag gedraaid.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met het volume op de eerste dag komen ze in ieder geval in de top 10 procent van beste lanceringen van dit jaar terecht. Dat wordt slechts overschaduwd door het extreme handelsvolume van BITO van 1 miljard dollar.

In principe is de relatief matige lancering van XBTF een voortzetting van de trend die we met de bitcoin futures ETF van Valkyrie ook al zagen.

Deze lanceerde enkele dagen na BITO en mocht een handelsvolume van 78 miljoen dollar noteren. Al een stuk lager dan het volume van BITO.

Volgens Tommy Horan van de Australische beurs Swyftx hoeft VanEck zich geen zorgen te maken. "Hun lagere fees moeten het komende kwartaal voor voldoende instroom van kapitaal zorgen," aldus Horan over de lancering van XBTF.

Spot bitcoin ETF VanEck afgewezen door SEC

De lancering van de bitcoin futures ETF van VanEck komt daags na de afwijzing van hun aanvraag voor een spot bitcoin ETF door de SEC. In tegenstelling tot een futures ETF, krijgen investeerders met een spot ETF wel directe exposure op de prijs van bitcoin zonder dat ze daarvoor bitcoin vast hoeven te houden.

Het is dan ook onduidelijk waarom de SEC vooralsnog geen spot bitcoin ETF op de markt heeft toegelaten.

Dit zou voor veel investeerders immers een relatief veilige manier zijn om exposure op bitcoin te krijgen, in tegenstelling tot een futures ETF waar de koers vaak moeite heeft om de spotkoers te volgen.

Volgens Horan is dat dan ook precies wat we nodig hebben: "Het is goed voor de industrie om te zien dat bitcoin fondsen toestemming krijgen om te lanceren, maar totdat er een spot ETF is geaccepteerd hoeven we niet euforisch te worden."

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....