Franse miljardenbank start met bitcoin custody

Een vermogensbeheerder met 2.100 miljard euro op de balans registreert zich voor een licentie voor crypto-opslag in Frankrijk. Het gaat om één van de grootste assetmanagers van Europa die van de financiële marktregulator Autorité des Marchés Financiers (AMF) een PSAN-vergunning heeft ontvangen om de private keys van cryptomunten te bewaren.

Het gaat om de CACEIS Bank, de bankafdeling van de CACEIS-groep in Frankrijk, eigendom van de bankkolossen Credit Agricole en Santander. In een persbericht zegt CACEIS dit erover:

“De PSAN-status stelt CACEIS Bank in staat om digitale activa-bewaardiensten aan te bieden aan derden en in te spelen op de groeiende vraag van beleggingsfondsen en institutionele investeerders. Het is de eerste mijlpaal in de ontwikkeling van een innovatief aanbod voor het bewaren van digitale activa met hetzelfde beveiligingsniveau als traditionele activa.”

Arnaud Misset, chief digital officer van CACEIS, licht verder toe: “In de praktijk zullen we veilige opslag bieden voor de privésleutels van onze klanten, gebruikmakend van state-of-the-art technologie.”

Vorige week maakte BlackRock bekend dat ze een bitcoin spot ETF willen gaan aanbieden. De Amerikaanse Securities & Exchange Commission moet deze nog goedkeuren en heeft hiervoor tot februari 2024 de tijd. Het nieuws leidde tot een hogere bitcoinkoers en ook hernieuwde aanvragen van partijen die een bitcoin spot ETF willen gaan verhandelen. Ook Deutsche Bank en andere Europese instellingen storten zich op de bitcoinmarkt, waaronder met custodydiensten.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...