FTX: 20.000 bitcoin ‘verdwenen’

De bitcoin koers is als gevolg van de problemen bij FTX met 5 procent omlaag gedoken, nadat het beursplatform zijn bitcoin-reserves moest verkopen om de eigen FTX Token te steunen. De hele situatie lijkt zo langzamerhand op een kleinere versie van het Terra-schandaal van mei 2022 af te koersen. Destijds blies de implosie van Terra voor 45 miljard dollar aan vermogen op.

Bijna 20.000 bitcoin verdwenen

Kort na het ontstaan van de problemen voor FTX, wist CryptoQuant te melden dat de bitcoin-reserves van FTX gedaald zijn van 19.956 naar 7,1 bitcoin. Het kan zijn dat het gaat om tegoeden van klanten, die massaal hun bitcoin van het platform afhalen, maar er bestaat ook een mogelijkheid dat FTX de bitcoin verkoopt om de koers van de eigen FTX Token overeind te houden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

FTX: 20.000 bitcoin 'verdwenen'

Vooralsnog is het allemaal speculatie en moeten we afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt. Sam Bankman-Fried, de CEO van Alameda Research en FTX, geeft aan dat zijn beursplatform liquide is en dat het geen gekke dingen doet met de tegoeden van klanten.

Het verleden heeft echter meerdere malen bewezen dat dit soort uitspraken van de CEO niet altijd stroken met de waarheid. Denk bijvoorbeeld aan de problematiek bij Celsius van eerder dit jaar. Wat dat betreft is het voor klanten van FTX even billenknijpen totdat er meer duidelijkheid is over het drama wat zich momenteel lijkt af te spelen voor de beurs.

Bitcoin verliest de 20.000 dollar

De timing van het hele schandaal had voor bitcoin in ieder geval op een beter moment kunnen komen. De koers was er eindelijk in geslaagd om weer boven de 20.000 dollar uit te klimmen, nadat we maanden rond de 19.000 dollar bleven hangen.

Nu krijgen we eindelijk de volatiliteit die sommige analisten al weken voorspellen, maar die valt helaas de verkeerder kant op.

Op het moment van schrijven heerst er een grote mate van onzekerheid in de markt. Het is namelijk goed mogelijk dat FTX grote hoeveelheden bitcoin moet verkopen om de boel overeind te houden, wat voor de koers op de korte termijn geen goed teken is.

Aan de andere kant is het wat ons betreft een goede zaak als beurzen die niet voldoende bitcoin in handen hebben om de tegoeden van klanten te dekken daarvoor de spreekwoordelijke deksel op de neus krijgen. Uiteindelijk is bitcoin een asset die je buiten de beurzen moet bewaren als je helemaal veilig wil zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....