Failliete Crypto Beurs FTX Belooft Toch Volledige Terugbetaling aan Klanten

FTX

FTX, de failliete cryptocurrency beurs die geleid werd door Sam Bankman-Fried, heeft tijdens een rechtbankzitting aangekondigd dat het van plan is al zijn klanten volledig terug te betalen. Dit voornemen hangt echter af van de status van de klanttegoeden op het moment van FTX’s faillissement, een periode waarin de markten al in chaos verkeerden.

Veel vraagtekens door stijging van bitcoin

Deze datum is voorlopig goedgekeurd door de Amerikaanse faillissementsrechter John Dorsey, maar vormt een twistpunt voor sommige eisers. Kris Hansen, advocaat van het FTX Crediteurencomité, verduidelijkte tijdens de hoorzitting op woensdag dat veel van de claims gebaseerd zijn op valuta’s die in waarde sterk daalden in de periode voorafgaand aan de faillissementsaanvraag.

De prijs van bitcoin is inmiddels gestegen tot ongeveer dan $42.000, een toename van 105% ten opzichte van de ongeveer $20.500 rond de tijd van FTX’s instorting in begin november.

Het proces van terugbetaling dat wordt overwogen in de Amerikaanse faillissementsrechtbank vereist dat eisers bewijs indienen dat zij activa op FTX hadden en deze verloren hebben. Deze claims zullen worden gecontroleerd door herstructureringsadviseurs, aldus FTX-advocaat Andrew Dietderich.

Herlancering van FTX is van de baan

De failliete beurs heeft haar focus verlegd naar het compenseren van haar voormalige klanten, aangezien het haar plannen om het platform te herlanceren heeft opgegeven wegens een gebrek aan kopers, zo bleek uit de rechtszaak.

De zaak in de rechtbank van gister was gericht op het vooruit helpen van de zaak door verschillende groepen schuldeisers goedkeuringen te laten krijgen van individuele investeerders voor deze nieuwste aanpak om hun geld terug te krijgen. Naar schatting hebben ongeveer 15 miljoen mensen in totaal tussen de $30 en $35 miljard aan diverse cryptocurrencies verloren als gevolg van de ineenstorting van FTX.

De native token van FTX, FTT, steeg meer dan 11% direct na het nieuws over de plannen van het bedrijf, maar daalde vervolgens snel en staat ongeveer 15% lager op woensdag.

Lees meer over:
FTXsam bankman fried

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...