FTX herstelt $7,3 miljard aan activa en bereidt zich voor op herstart

De bewindvoerders van FTX hebben 7,3 miljard dollar aan liquide assets boven water weten te halen. Ook ligt er een plan op tafel om de gevallen exchange door te laten starten. Dat zeggen de bewindvoerders van FTX tijdens een rechtzitting in Delaware deze week.

Miljarden boven water en doorstart

FTX gold als één van de grootste go to’s voor de cryptobelegger, maar in november 2022 moest het bedrijf van CEO Sam Bankman-Fried (SBF) het faillissement aanvragen. Sindsdien is hij verwikkeld in diverse gerechtelijke procedures en in oktober staat SBF zelf voor de rechter.

De zitting heeft woensdag plaatsgevonden in de United States Bankruptcy Court van het District of Delaware. De advocaten van Sullivan & Cromwell geven een inkijkje in de financiele huishouding van FTX met als belangrijkste succes de circa 7,3 miljard dollar. Al eerder wist men te melden dat bij de vier onderliggende bedrijven van de FTX Group 4,8 miljard dollar aan assets is gevonden. Het betekent dat afgelopen er nog 2,5 miljard dollar is achterhaald, een opmerkelijk groot bedrag.

Het juridische team overweegt zelfs om FTX in het tweede kwartaal van 2024 een doorstart te laten maken. Het is een plan wat al langer op tafel ligt, al in januari liet FTX CEO John Ray zich ontvallen dat dit een optie is.

Afwijzing voor SBF

Tijdens dezelfde hoorzitting heeft de faillissementsrechter een motie afgewezen om de rechtbank prioriteit te laten geven aan de vergoeding van de juridische kosten van SBF.

Rechter John Dorsey licht toe: “De heer Bankman-Fried heeft geen enkel bewijs geleverd welke schade hem is overkomen. Ik weet niet tot welke andere verzekeringspolissen hij toegang heeft, ik weet niet tot welke andere activa hij privé toegang heeft waarmee hij deze kosten zou kunnen dekken en laten via de verzekering kan laten vergoeden”.

Onlangs heeft een Zwitserse rechtbank een verzoek ingewilligd voor de verkoop van FTX Europe AG, de Europese tak van het bedrijf. FTX Europe AG maakte, samen met 133 andere dochterondernemingen, deel uit van FTX’s Chapter 11-aanvraag bij de Amerikaanse faillissementsrechtbank in november 2022.

Lees meer over:
exchangeFTX

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...