SEC gaat gevecht met Grayscale aan

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft vorige week een reactie gegeven in de zaak met Grayscale. Ze verdedigen zichzelf tegen claims omtrent de rechtszaak van Grayscale Investment.

Rechtszaak om bitcoin ETF

Het gaat om een rechtszaak over de aanvraag om het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) om te toveren naar in een spot bitcoin exchange-traded fund (ETF). Dit verzoek is eerder dit jaar afgewezen. Volgens Grayscale is het echter "willekeurig, grillig en discriminerend".

Grayscale spande daarom op 29 juni een rechtszaak aan tegen de SEC. Ze vroeg de Amerikaanse Centrale Raad van Beroep voor het District of Columbia Circuit om het bevel van de SEC te herzien.

De SEC houdt echter voet bij stuk. Nu geven ze voor de eerste keer in een half jaar een reactie op de zaak.

Reactie

De toezichthouder herhaalt dat de redenen voor het weigeren van de aanvragen van Grayscale in overeenstemming waren met haar eerdere besluiten omtrent andere spot bitcoin ETF-aanvragen. Grayscale wordt dus niet anders behandeld dan andere vermogensbeheerders.

Volgens de beurswaakhond zijn futures ETF's en spotmarkten ETF's niet hetzelfde en "hebben fundamentele verschillen qua mogelijkheden om fraude en manipulatie op te sporen en te ontmoedigen". Ze vinden het daarom "redelijk om de twee producten anders te behandelen".

Futures ETF's zijn in tegenstelling tot spot-ETF's alleen te verhandelen op de Chicago Mercantile Exchange (CME). De ETF's die hier op zijn gebaseerd zijn goedgekeurd. Spotmarkt bitcoin ETF's krijgen tot nu telkens nul op rekest.

Zonder goed toezicht kunnen spot ETF's kwetsbaar zijn voor "frauduleus en manipulatief gedrag, waaronder wash trading, prijsmanipulatie door whales, kwaadaardige controle van het bitcoin netwerk, hacking, handel met voorkennis, manipulatieve activiteiten met 'stablecoins' en fraude bij cryptobeurzen".

De SEC benadrukt ook een verklaring van de New York Stock Exchange waarin staat dat "fraude en manipulatie kunnen bestaan en dat bitcoin handel op een bepaalde beurs mogelijk niet beter bestand is tegen fraude en manipulatie dan andere grondstoffenmarkten."

De initiële rechtszaak kreeg veel bijval uit de crypto-industrie en daarbuiten, met vijf amicus curiae die voor de zaak werden ingediend. Onder andere Coinbase sprak de steun uit voor Grayscale.

Het antwoord van Grayscale op de SEC is gepland op 13 januari. Het antwoord van de SEC op Grayscale is gepland op 3 februari.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
GrayscaleSEC